Stigla nova priznanja

Tekuće zlato iz hrvatske regije među najboljima na svijetu, suša uoči berbe otežala situaciju: "Cijene će malo ići gore"

Stigla je još jedna potvrda da su istarska maslinova ulja među najboljima na svijetu. Najutjecajniji svjetski vodič za vrhunska ekstradjevičanska maslinova ulja objavio je novu listu, na kojoj je čak 15 posto istarskih ulja.

Čak 73 maslinova ulja iz Istre uvrštena su među najboljih 500 na svijetu. "Ovo je najprestižnije za nas i sigurno najprestižnije ocjenjivanje i nagrada u maslinarstvu", istaknuo je maslinar Ivan Ipša.

Flos Olei, poznat i kao biblija za svjetska ekstradjevičanska maslinova ulja, i ove je godine nakon rigoroznog procesa ocjenjivanja objavio imena onih na tronu.

"To ulje je pravovremeno brano, čuvano u inox bačvama pod pritiskom dušika, znači da ne oksidira, punjeno po potrebi. Postoji cijeli lanac iza tog ulja koji stoji i brine se o svemu tome", naglasio je Ipša.

Maslinovo ulje - 1 Foto:Dnevnik Nove TV

Drugu godinu zaredom jedno je istarsko maslinovo ulje ocijenjeno s maksimalnih sto bodova, a proizvođača iz drugih dijelova Hrvatske - nema.

"Tajna je zapravo u višegodišnjem radu i stalnoj edukaciji. Istarski maslinari stalno unapređuju svoju proizvodnju. Tu pomaže svakako i transfer znanja, tehnologije, nove tehnologije koje se pojavljuju u masliniku i uljari i mislim da je to kompleks svega skupa", kaže Marin Krapac iz Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč.

Maslinovo ulje - 2 Foto:Dnevnik Nove TV

Pred vratima je i nova berba. "Vidimo da je suša napravila svoje. Vidimo da se suše i da su pale", kaže maslinar Roberto Rota.

Međutim, plod koji je ostao na stablu zdrav je i kvalitetan.

"Kako se ona borila zbog suše, nije stigla nakupiti to ulje. Zato smatramo da će prinos, randman ulja biti manji, ali dobro. Pala nam je kiša u pravo vrijeme, podne i pet, tako da mislim da će na kraju biti dobro", naglasio je Rota.

Maslinovo ulje - 4 Foto:Dnevnik Nove TV

Istra broji oko milijun stabala maslina. Uljare godišnje proizvedu oko četiri milijuna litara maslinova ulja visoke kvalitete.

"Kad su počele veće kiše krajem i početkom devetog mjeseca, plodovi su narasli, udebljali se. Naravno, to je vodena masa unutra, ali maslina još uvijek stvara ulje, tako da će biti i ulja unutra", rekao je maslinar Marijan Marijanović. U njegovoj uljari prve litre poteći će početkom listopada.

Masline Foto:Dnevnik Nove TV

Cijene za obradu samo će se minimalno povećati, ali ne svima.

"Možda ćemo samo promijeniti cijene za one male korisnike koji imaju do sto kilograma, koji nam nose 20, 30 kilograma. Dignut ćemo s 27 na 30 centi. Ovo drugo će ostati normalno", kaže Marijanović.

I cijene ovogodišnjeg maslinova ulja, napominju maslinari, ako i budu mijenjali, bit će to minimalno, ali na više.

Pročitajte i ovo Porezna reforma Burne reakcije na novi prijedlog Vlade: "Zovu nas sa svih strana. Jedna gospođa nam je otvorila dušu. Boji se i plače"

Pročitajte i ovo voda nosi sve pred sobom VIDEO Kaos zbog poplava: Zatvorene ceste i mnoge škole, slike potopljenih automobila šire se društvenim mrežama