Nagađa se o uzroku

VIDEO Naftna mrlja uz obalu autokampa: "Onečišćenje je došlo s mora"

Naftna mrlja kraj Premanture Foto: Općina Medulin / FB
Plutajuća naftna mrlja uočena je u nedjelju u moru kraj Premanture u općini Medulin.

Iz Općine Medulin obavijestili su građane kako je u nedjelju u ranim jutarnjim satima u kampu Stupice u Premanturi uočena plutajuća tvar koja mirisom i svojstvom podsjeća na naftni derivat

U Lučkoj kapetaniji Pula rekli su da se utvrđuju razmjeri ekološkog zagađenja mora u medulinskom arhipelagu. Onečišćenje je došlo s mora i istraga je u tijeku, a nadležne službe su na terenu, rekla je pulska lučka kapetanica Dolores Brenko Škerjanc.

Općina Medulin i Javna ustanova Kamenjak odmah su uputili sve službe na teren, obavijestili sve nadležne službe te pristupili postavljanju upijajućih brana i čišćenju područja.

Mrlje u moru utvrđene su u uvali kampa Stupice te u uvali Pod lokve na zaštićenom području javne ustanove Kamenjak, a ukupno je postavljeno oko 800 metara zaštitnih brana.

"Nakon detaljne analize objavit će se više informacija", izvijestili su u nedjelju poslijepodne iz Općine Medulin. 

Pulska Lučka kapetanija dojavu o onečišćenju mora u kampu Stupice u Premanturi dobila je jutros oko 10 sati te je odmah o tom događaju izvijestila Županijski operativni centar, dok su djelatnici Lučke kapetanije odmah izišli na teren.

Pročitajte i ovo Napadač uhićen Pretučen prometni redar, gradonačelnik poručio: "Ovo je neprihvatljivo!"

Voditelj Županijskog operativnog centra i županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac rekao je da stanje nije alarmantno.

Onečišćenje nije toliko veliko kao što se u prvi mah mislilo, a do ove ocjene došlo se nakon što su dva zrakoplova tijekom jutra nadgledala područje, dodao je.

Izvijestio je kako su odmah po dojavi o onečišćenju mora angažirane vatrogasne snage s područja Pule, Rovinja i Labina, javne vatrogasne postrojbe iz tih gradova te DVD-ovi iz Peroja, Fažane, Vodnjana, Pule, Medulina, Ližnjana, Svetvinčenta i Marčane.

Na terenu je trenutačno 80-ak vatrogasaca i djelatnici komunalne službe Općine Medulin i Javne ustanove Kamenjak, dok su Lučke uprave Pula, Poreč, Rovinj i Rabac na raspolaganje stavile svoje brane.

Načelnik općine Medulin Ivan Kirac zahvalio je svim službama na terenu koje "pružaju nadljudske napore kako bi se spriječilo širenje onečišćenja", naglasio je.

Pročitajte i ovo EU izbori 2024 Od ovoga ne može iskrenije: Objasnio zašto nije glasao

Navodno je sinoć viđen veliki tanker kako prolazi vrlo blizu medulinske obale,  piše Istra24, a istarski.hr objavio je snimku mrlje.