Novi rezultati

Objavljena svjetska ljestvica korupcije, provjerite gdje se nalazi Hrvatska

Ilustracija Foto: Getty Images
Hrvatska je zabilježila rezultat kao i prethodne godine, a na globalnoj karti ima isti broj bodova kao i Malezija.

Transparency International objavio je u utorak svoje godišnje izvješće o korupciji u svijetu za 2023. godinu. Od 180 država Hrvatska je na 57. mjestu s 50 od mogućih 100 bodova. To nas stavlja na začelje Europske unije po percipiranoj stopi korupcije. 

Šestu godinu zaredom Danska se nalazi na čelu ove ljestvice s 90 bodova. Slijede Finska, Novi Zeland, Norveška, Singapur, Švedska, Švicarska, Nizozemska, Njemačka i Luksemburg. Najkorumpiranije države su Sirija, Venezuela i Somalija.

Indeks percepcije korupcije Foto:Transparency International

Korupcija u zapadnoj Europi i Europskoj uniji prema ocjeni Transparency Internationala sve je gora, a prvi put u više od desetljeća situacija se pogoršala. Ova regija i dalje ima najbolji rezultat u svijetu, ali nekoliko visoko rangiranih demokracija, kao što su Švedska, Nizozemska, Island i Ujedinjeno Kraljevstvo, zabilježilo je najniže rezultate u povijesti. U Europskoj uniji od Hrvatske su lošije samo Grčka s 49, Rumunjska s 46, Bugarska s 45 i Mađarska s 42 boda. Prosjek članica Europske unije je 64.

Pročitajte i ovo Sukob na rubu eskalacije Hoće li SAD prijeći crvenu liniju? Bijela kuća planira napad, očekuje se osveta za smrti Amerikanaca

Pročitajte i ovo Uhićena petorica Otkriveno tko je izrešetao i spalio šest osoba i ostavio ih da umru usred pustinje

Što se tiče naših susjeda i zemalja u okruženju, Italija i Slovenija dijele 42. mjesto te su zadržale svoju poziciju u odnosu na godinu ranije. Crna Gora je na 63. mjestu, Kosovo na 83., Albanija na 98., Srbija na 104. mjestu, a BiH na 108.

"Borba protiv korupcije je borba za Hrvatsku u kojoj će se od vlastitog rada pošteno i mirno živjeti. U kojoj nositelji vlasti neće zloupotrijebiti svoju poziciju kako bi uništili prevenciju i integritet neovisnih tijela u borbi protiv korupcije, ali isto tako koji u ovoj izbornoj godini tu borbu neće koristiti isključivo za političke obračune kako bi došli na vlast ili ju očuvali", istaknula je Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.