Rješenje mora postojati

Grad je u haustor strave doveo zaštitare, ali stanari i dalje žive u strahu: "Nekoliko je dana bilo mirnije, a onda.."

Problemi u prenoćištu za beskućnike u zagrebačkoj Ilici i dalje traju. Grad je, otkako je Dnevnik Nove TV prvi izvijestio o problemu, osigurao zaštitare. Međutim, stanarima ni oni nisu jamstvo sigurnosti. Kakvo je stanje u haustoru užasa, provjerio je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo.

U haustoru užasa malo se toga promijenilo u proteklih mjesec dana. Stanari i dalje svjedoče istim prizorima kao i prije. Jedino su učestalije policijske intervencije.

Za susjede mira nema. Okružje je, kaže Morana, vrlo neugodno.

"Od trenutka kad je sve počelo ide uzlaznom putanjom, nažalost. U trenu kad je stavljen zaštitar ovdje, 24 sata, konkretan zaštitar, nekoliko je dana bilo mirnije, ali sad u subotu bio je eksces, tučnjava, policija je dolazila i opet smo se vratili na početak", rekla je Morana.

Početak je za stanare bio zimus, kada je 200-tinjak metara od glavnog zagrebačkog trga otvoreno privremeno prenoćište za beskućnike. S toplijim danima stigli su i problemi jer, prema tvrdnjama stanara, prenoćište koriste i oni koji nisu u potrebi.

Pročitajte i ovo Beskućnici u Zagrebu Koliko ih ima, nitko pouzdano ne zna, no nisu svi zaboravili na njih: Iz Grada pozivaju da se jave za pomoć

"Grad nas je prevario. To je rečeno da će biti privremeno tijekom zime i oni sad to odbijaju zatvoriti jer očito nemaju druga rješenja, a ne mogu cijeli problem oko beskućnika staviti u ovako mali haustor", rekao je stanar Vatroslav.

Iz grada i dalje apeliraju na strpljenje, a humanitarne udruge predlažu rješenje. No stanari Ilice 29 i dalje žive u strahu. Kako im je, pogledajte u videoprilogu.
 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.