veliki iskorak

Uređaj koji precizno uništava tumore, vrijedan tri milijuna eura, krenuo s radom: "Jako je lijepo kada se snovi ostvare"

Novi iskorak za liječenje onkoloških bolesnika. U riječkom KBC-u, napokon je pokrenut najsuvremeniji uređaj koji precizno uništava tumore. Takvih će u Hrvatskoj biti još 20.

Prvi novi linearni akcelerator, od ukupno 21 koliko ih država nabavlja, krenuo je s radom u KBC-u Rijeka.

Vrijedan je više od 3 milijuna eura, ali za liječenje onkoloških pacijenata nemjerljivo važan.

"Mi smo ovaj tjedan krenuli s radom s najmodernijim radioterapijskim uređajem koji ima mogućnost i stereotaksije. Što to znači, da ćemo biti puno bolji u liječenju onkoloških pacijenata, da ćemo ciljano moći isporučivati puno veće doze zračenja uz poštedu okolnoga tkiva", objasnila je Ivana Mikolašević, predstojnica Klinike za tumore.

Dnevno radioterapiju obavi oko 100 pacijenata. Dosad su imali dva uređaja koja su zbog starosti za otpis. Bili su u strahu da pacijenti ne ostanu bez terapije pa je i za vodstvo bolnice ovo emotivan trenutak.

"I tada smo zamolili ministra ako bude moguće, a riječ je vrlo složenim postupcima dobavljanja takve opreme, da dobijemo prvi radioterapijski novi aparat iz ove ogromne financijske nabave upravo iz razloga jer imamo najstarije aparate", rekao je Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka.

"Ja bih rekao malo pjesnički da smo sanjali ovaj uređaj i jako je lijepo kada se snovi ostvare. Baš emocije danas rade, ja bi tako rekao", poručio je Ratko Salamon, predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Rijeka.

Uz ovaj, Rijeka će ih dobiti još dva. Po pet će ih stići u KBC Zagreb i KBC Sestre milosrdnice. Četiri odlaze u Split, tri u Osijek, a dobit će ga i jedna opća bolnica - ona u Zadru. Ovo je najveće ulaganje u onkološku opremu u javnom zdravstvu.

"Ukupna vrijednost nabave za svih 21 akceleratora je 85 milijuna eura uz 9 CT simulatora i četiri brahiterapijska uređaja. Reći ću da je nabavni proces bio izrazito kompleksan, riječ je, naglasit ću, o europskim sredstvima i od početka smo svjesni da će se sve gledati dvostrukim povećalom, stoga smo htjeli biti transparentni", rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva.

Cijeli proces nije tekao glatko, bilo je i žalbi, ali je Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave odbila žalbu. Provodi li Ured Europskog javnog tužitelja ikakve izvide u ovom slučaju, nisu potvrdili - jer kako nam odgovaraju, slučajevi na kojima rade su tajni.

"Ovaj program oporavka i otpornosti dio je provedbe mehanizma EU unutar kojeg Hrvatska ima 10 milijardi eura, od toga 340 milijuna eura za zdravstvo, dakle radi se o doista značajnim financijskim sredstvima za zdravstvo", rekla je Zrinka Ujević, voditeljica predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Izgradit će se i 8 novih bunkera u kojima će biti smješteni. Problematizirao se i manjak stručnjaka koji će na njima raditi. Osim specijalista radioterapije na njima rade i djelatnici Zavoda za medicinsku fiziku.

"Mi moramo relativno brzo usvojiti sve te napredne radioterapijske tehnike. Dobro nam je krenulo, kolege su bili na edukacijama, idu još, tako da zapravo sad to počinjemo uvoditi polako sve zajedno", objasnio je Milan Radojčić, pročelnik Zavoda za radioterapiju.

Svi uređaji trebali bi biti isporučeni do kraja 2025. godine, a pacijentima je najvažnije da se na njih što manje čeka.

Pročitajte i ovo najavili novi prosvjed Umirovljenici će moći raditi puno radno vrijeme - dio njih se žestoko usprotivio: "To je sramotna odluka..."

Pročitajte i ovo Pozvali kupce da se jave Provjerite jeste li ga kupili: Podravka povlači mnogima omiljeni proizvod