Javno pomorsko dobro

Kamp na Pagu ogradio plažu i naplaćuje ulaz: Ministarstvo šalje inspekciju

Ograda kod kampa Straško - 1 Foto: Google Earth
Kamp Straško kod Novalje već više od godinu dana krši zakon - građanima onemogućuje nesmetan ulaz na 2 kilometra dugačku plažu.

Otočani Paga i oni na koje utječe rad i djelovanje kampa Straško na njega su se ponovno žalili.

Iako kamp Straško kod Novalje ima koncesiju za svoju djelatnost od 2017. na 20 godina, vlasti kampa odlučile su otočanima i posjetiteljima oduzeti pravo na javno pomorsko dobro - more i  plažu.

Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama stupio je na snagu 29. srpnja prošle godine, no vlasti kampa nisu uklonile ogradu koja otočane sprječava da pristupe plaži.

Pročitajte i ovo simboličan datum Sprema se masovni prosvjed u susjedstvu: "Vrijeme je da naučimo poslati poruku da smo ujedinjeni…“

"Kamp ima koncesiju, ali ugovorom im je određeno da moraju osigurati cjelodnevnu ophodnost. Postoje i vrata, ali ona su cijelo vrijeme zaključana. Kada se pozove broj, zaštitar vas ne pušta kroz vrata jer kaže da ne smije", opisala je jedna od mještanki i dodala da se ulaz na plažu kroz vrata koja tamo ne bi trebala ni biti tijekom srpnja i kolovoza naplaćuje 10 eura.

Ograda kod kampa Straško - 2 Foto:Google Earth

Na upit portala Morski.hr o tome zašto krše zakon, iz kampa su kratko odgovorili "da kamp Straško posluje po svim zakonima RH i sukladno svim odredbama ugovora o koncesiji". 

Pročitajte i ovo demokratska konvencija Harris suzila izbor potpredsjednika na dva imena: Ubrzo će objaviti s kim će u utrku protiv Trumpa

Pročitajte i ovo Kaos u Bangladešu Tko je premijerka koja je pobjegla? Niz kontroverzi i afera te put od borkinje za demokraciju do autoritarnog vođe

Gradonačelnik Novalje ništa ne zna o ogradi

O dva kilometra dugoj ograđenoj plaži ništa nije znao gradonačelnik Novalje HDZ-ov Ivan Dabo, koji je odgovornost pokušao prebaciti na županijsku pročelnicu Upravnog odjela za gospodarstvo, pomorsko dobro i promet.

Pročelnica Ana Stilinović Rukavina iznijela je svoje viđenje situacije.

"Koncesija ne isključuje pomorsko dobro iz opće upotrebe, ali oni imaju pravo naplate ulaza na to pomorsko dobro", smatra ona.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture obavijestilo je da će na sporno mjesto poslati inspekciju, dok na poziv građana policija odgovara da to pitanje nije u njihovoj nadležnosti. Kako piše Morski.hr, uputili su građane da se o svemu obrate medijima.