vremenska prognoza

Još uvijek je na snazi upozorenje za toplinski val, pripazite se visokog UV indeksa. Detalje donosi meteorolog Dnevnika Nove TV

Prema riječima meteorologa Dnevnika Nove TV Darija Brzoje još nas sljedeći tjedan očekuje toplinski val i visoke temperature. I UV indeks će idućih dana biti visok, no mjestimično se mogu očekivati i pljuskovi.

I dalje je na snazi upozorenje na toplinski val te se čini da će se ova vrućina zadržati najmanje još i sljedeći tjedan, pa je i odluka o pomicanju početka školske godine u ovim uvjetima opravdana. Vrijeme je, iako vruće ipak nešto povoljnije u kopnenom području zbog nižih temperatura tijekom noći pa se dnevna vrućina lakše podnosi, dok će na Jadranu upravo noću trebati rashlađivat i prostorije kako bi građani mogli dobro spavati.

Nalazimo se u polju malo povišenog tlaka, u relativno stabilnoj atmosferi, tek zbog visinske ciklone i kruženja vlažnog zraka istočnije od nas, stoji još uvijek i mala mogućnosti za poneki lokalni pljusak, prije svega na istoku zemlje te u Istri. Inače, za vikend jača termobarički greben koji će produljiti trajanje iznadprosječne topline, a više-manje podjednako vruće, prema današnjim izračunima ostaje do daljnjega.

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u petak ujutro - bit će sunčano i toplo. Po kotlinama Like i Gorskog kotara moguća je, uglavnom kratkotrajna magla. Vjetar u unutrašnjosti slab, dok će na Jadranu puhati slaba do umjerena bura. Jutarnja temperatura, na kopnu od 16 do 21, a na moru od 23 do 27 stupnjeva.

Sunčano vrijeme zadržat će se i poslijepodne. Bit će i vruće, u središnjoj Hrvatskoj uz dnevni maksimum temperature oko 32, 33 stupnja. Većinom sunčano zadržat će se i u Slavoniji i Baranji. Vrlo rijetko će biti mogućnosti uz lokalno umjeren razvoj oblaka i poneki pljusak. U Podunavlju će zapuhati sjeverac, a temperatura će biti oko 34 stupnja.

I u gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu prevladavat će sunčano i vruće. Zbog visoke temperature, na Jadranu je na snazi i upozorenje Meteoalarma, narančasta razina. Bura će tijekom dana okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak, a dnevna temperatura će biti između 32 i 35 stupnjeva. U gorju oko 30.

I u Dalmaciji će u petak biti sunčano i vruće. Ujutro bura, a danju maestral. Dnevni maksimum temperature ovdje se očekuje od 33 do 35 stupnjeva. More je i dalje dosta toplo, uglavnom između 24 i 28 stupnjeva. UV indeks će i u petak u većini krajeva biti visok. I za vikend nas očekuje sunčano i vruće vrijeme. Vjetar će biti slab, samo na istoku povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Tijekom jutra temperatura će biti 18, 19 stupnjeva, a dana 33, 34.

Na Jadranu se isto očekuje sunčano i vruće vrijeme narednih dana. Jutra uz burin, dok će u poslijepodnevnim satima puhati maestral. Najviša dnevna temperatura, kao i na kopnu bit će oko 33, 34 stupnja, no ovdje će i noći biti dosta tople, čak ponegdje vrlo tople: oko 24, 25 stupnjeva, pa će za dobar san i dalje trebati rashlađivati prostorije. Za sad izgleda da će se slično vrijeme zadržati i u sljedećem tjednu. Neke značajnije promjene za sad zapravo nema na vidiku.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Pročitajte i ovo Tragedija u Brazilu VIDEO Mladi bračni par skočio sa 7. kata s bebom u naručju: Htjeli su se spasiti od požara

Pročitajte i ovo tužna smrt Mrtva žena pronađena kod groba preminulog supruga: "Djelatnik je u šoku"