Na podsvjesnoj razini

Stručnjaci za Dnevnik Nove TV otkrili što nikako ne smijete učiniti: "Hakerima olakšavate posao, ovako se morate zaštititi.."

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Objavljen je popis 50 najčešćih lozinki u ovoj godini, a mnoge su i dalje iznimno nesigurne, poput "1234abc" i jednostavno "password". Kako osigurati svoje online profile provjerila je ekipa Dnevnika Nove TV.

Svake godine milijuni korisnika diljem svijeta koriste lozinke koje hakerima olakšavaju posao.

"Četiri nule, to mi je najlakše zapamtiti", šali se Branko.

"Meni su moj datum rođenja, miks mog imena pa inicijali brat, sestra, mama. Mislim da sad može bilo tko provalit", našalila se Katarina.

U nedavnom istraživanju otkriveno je koje se lozinke koriste najviše.Najčešće lozinke su upravo "lozinka", "password", niz brojeva, datumi rođenja ili imena obitelji i ljubimaca.

"Dosta su nekad loznike specifične i za geografsko područje i govorno područje, pa recimo za Hrvatsku po jednom ne tako davnom istraživanju, jedna od daleko najčešćih loznika bila Dinamo i razne varijacije", rekao je Mislav Major, Inženjer za računalnu sigurnost.

Još jedan od problema je i što se iste lozinke koriste za više stranica.

"I samo se dogodi situacija recimo, da imate na 20 servisa od Facebooka do Gmaila i sl. da imate istu lozinku, haker vam nađe vašu lozinku, on zapravo je dobio vašu lozinku koju imate na svim ostalim korisničkim računima", objasnino je stručnjak za marketing Ilija Brajković.

Hipnoterapeut Timoteo Crnković kaže sve je to na podsvjesnoj razini.

"Vjerojatno možda zato što ne vjeruju dovoljno u svoje pamćenje, sjećanje i krenu s tim jednostavnima. Možda i sama edukacija koja je nedostatna u školama oko važnosti i sigurnosti na internetu", smatra hipnoterapeut.

Oni koji se svojih lozinki ne sjećaju idu toliko daleko da traže pomoć kroz hipnozu!

"Jedan od dva najčešća zalutala upita kako ih ja zovem, pa ljudi umjesto nekog ozbiljnog problema zovu i pitaju je li ikako moguće da se ja sjetim što sam ja upisao ili što sam ja odabrao kao lozinku", dodao je hipoterapeut.

Kako da ovog ne bi došlo savjeti su da se dvostruko osigurate.

"Da, uključe dvostruku identifikaciju. To vam je ono kada se nekad idete logirati po prvi put na neki servis i oni vam kažu ok, evo ti je SMS recimo na vaš mobil sa kodom jednokratnim koji vam vrijedi sljedeći 30 minuta", objasnio je stručnjak za marketing Brajković.

Inženjer za računalnu sigurnost; "Najbitnije je da lozinka prvenstveno bude dugačka, znači minimalno 12 znakova. I bitno je da lozinka u sebi nema nekakve naše datume, imena djeca, imena ljubimaca", objasnio je Major.

Promjena lozinke možda se čini kao sitnica, ali u svijetu u kojem hakeri neprestano traže nove žrtve, ona može biti ključna za zaštitu podataka.

Pročitajte i ovo "Drastično smo napredovali" FOTO Srpska vojska pokazala čime raspolaže, a Vučić sipao pohvale: "Imamo i moćne rakete, među najjačima smo"

Pročitajte i ovo Probijeni rokovi Zašto američke oklopne zvijeri, koje su lani stigle u Hrvatsku, još nisu u akciji? Dnevnik Nove TV doznao što se odvija u tajnosti

Pročitajte i ovo Vojska je spremna VIDEO Znaju da će ih poplaviti i svi se boje da se ne ponovi užas iz 2013.: "Ovaj vodeni val bit će jedan od povijesno najvećih"