Je li izvedivo?

Država namjerava uvesti jednosmjensku nastavu, ministarstvo zaprimilo više od 260 zahtjeva: "Proces je kompleksan"

1/6 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Država planira svima uvesti cjelodnevnu školu do 2027. Što znači da bi do tada sve osnovne škole morale raditi u jednoj smjeni. Koliko je to uopće izvedivo, provjerila je ekipa Dnevnika Nove TV.

Jedna zagrebačka škola puca po šavovima jer ju pohađa 1014 učenika.

"Ova blagavaonica rađena je za 400 učenika što je bilo moguće kada je toliko učenika imala škola. Danas kada imamo tisuću učenika, mi osam puta u tijeku dana poslužujemo obroke. Nekim učenicima čak i u prostoru hola", rekla je Jadranka Salopek, ravnateljica OŠ Ante Kovačića.

Tek ove godine su, kaže, ušli u dvosmjenski rad. A da bi se cjelodnevna škola uvela u cijeloj Hrvatskoj, glavni preduvjet je da sve škole uđu u jednu smjenu.

"Ja imam 29 učionica, trebam još 29, što nije jasno institucijama kada im se obratim", rekla je.

Da bi ušle u jednu smjenu, niz škola mora raditi rekonstrukcije i dogradnje. Ministarstvo je zaprimilo 262 zahtjeva za zahvate u prostoru škola i 68 za gradnju školskih dvorana. Odobrilo ih je 160. Nakon realizacije tih zahtjeva i dovršetka gradnje 86% škola u Hrvatskoj će ući u jednu smjenu. Ide to, ali sporo u velikim gradovima - Zagrebu, Splitu i Rijeci.

"Ja se zaista nadam da će oni napraviti dodatne napore, još uvijek stignu. Ipak je to 14%, znam da rade oni svi skupa. Split je nedavno uglavnom riješio barem polovicu onoga što imaju u vlasništvu. Zagreb je tu najkompliciraniji jer ima najviše škola", rekao je ministar Radovan Fuchs.

U Ministarstvu kažu ovako: "Zagreb ima 90 osnovnih škola koje idu u više smjena. Do sada je grad dostavio 10 zahtjeva za izdavanje suglasnosti s kojima se rješava 13 škola. Izdana je 1 suglasnost, dok su ostali zahtjevi u doradi".

Gdje je zapelo, pitali smo grad Zagreb i tražili izjavu umjesto koje su poslali pisani odgovor. S drugačijim brojkama.

"Grad Zagreb dosad je zatražio suglasnost za 11 projekata, a dobio samo 3 suglasnosti. Zahtjev za izdavanjem suglasnosti za pojedine projekte, poput škole u Čulincu, poslani su još u kolovozu prošle godine te odgovore MZOM još uvijek čekamo. Sličnu situaciju prolaze i drugi gradovi i županije", napisali su.

"Ja sam šest godina ravnateljica, u tih mojih 6 godina tri puta su određivane lokacije za novu školu i sve tri su propale. Na jednoj je sagrađeno osam novih ogromnih zgrada sedmerokatnica od kojih sva djeca dolaze u moju školu", rekla je ravnateljica Salopek.

Zgrade niču kao gljive. A to ne prate škole i vrtići. U Splitu 21 škola ide u više smjena, jedna i u tri. Gradonačelnik Puljak kaže da je proces kompleksan. Radi se najbrže što se može.

"Mi smo predali zahtjeve za sve one škole koje ćemo rekonstruirati i proširiti, kojima je to moguće i na taj način ćemo praktički sve škole u Splitu spustiti na jednu smjenu", rekao je Ivica Puljak.

2027. je pred vratima, morat će se ubaciti iz druge u petu brzinu. Srećom, lokalni će izbori pa borba za glasove stvari možda - i ubrza.

Pročitajte i ovo Očevid u tijeku Tragedija u Zagrebu: U prometnoj nesreći poginula pješakinja

Pročitajte i ovo "Drastično smo napredovali" FOTO Srpska vojska pokazala čime raspolaže, a Vučić sipao pohvale: "Imamo i moćne rakete, među najjačima smo"

Pročitajte i ovo Gost Dnevnika Nove TV Vojni analitičar o mogućnosti otvorenog rata između Izraela i Hezbolaha: "Prijeti operacija ogromnih razmjera i invazija jedne zemlje"