kumovale visoke temperature

Sluzave nakupine na sjevernom Jadranu, stručnjaci objašnjavaju o čemu se radi: "Nije se ugodno kupati"

Jadransko more u posljednjih nekoliko mjeseci dodatno je rascvjetano. Iako taj fenomen nije opasan za kupaće, većina ga izbjegava.

Rekordne temperature mora utjecale su i na ekosustav. More već mjesecima pojačano cvjeta na sjevernom Jadranu, a sve je više i meduza. Smeđe sluzave nakupine stigle su do uvala Rovinja, Poreča, pa i sjevernije.

Oni koji su se kupali u uvalama u kojima je sluz, kažu, nije se lijepo ni ugodno kupati. Stručnjaci ističu - nije opasno i nije toksično. Kumovale su visoke temperature, pojačan utjecaj rijeke Po koja je smanjila salinitet, ali i u Jadran sa sobom dovukla hranjive soli.

"Ne možemo očekivati da to nestane jednostavno tako. Dok je cirkulacija zatvorena će ostati tu i će se i pojaviti. I sad sve ovisi od kud puše vjetar i gdje će on zakupiti te nakupine“, rekao je Martin Pfannkuchen, predstojnik Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković.

Pročitajte i ovo slijedi spajanje domova zdravlja? Pacijente bi mogao dočekati svaki put drugi liječnik: "Loptaju se s nama"

U Institutu za istraživanje mora u Rovinju uzorke analiziraju svaki dan.

"Zanimljivo je za reći da su to sve vrste koje se inače redovito nalaze u moru tijekom cijele godine. Niti jedna nije nešto novo što nismo vidjeli, jedino je što je u povećanim brojnostima“, rekao je biolog Ivan Vlašiček.

Više detalja pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Line Dollar.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.