GODINA ZA PAMĆENJE

Plenković prepričao kako je uz europske lidere strepio za Vatrene: "Znači Pedro Sanchez vodi sastanak… I svako malo gleda mene"

Sjednica Nacionalnog odbora HDZ-a održala se u Velikoj Gorici, a nakon sastanka predsjednik stranke i Vlade Andrej Plenković obratio se medijima i kazao o čemu su govorili na sjednici, ali se osvrnuo i na akutalne teme - pogotovo pobjedu Hrvatske protiv Brazila na Svjetskom nogometnom prvenstvu.

Andrej Plenković je kazao kako su na sjednici raspravili brojne važne teme i usvojili dokumente, raspravili o godini iza nas.

"Ovo je jedna godina koju ćemo jako dugo pamtiti", kazao je i dodao kako su se dotaknuli nekoliko ključnih tema.

Glavna tema bila je Pelješki most, druga velika tema je LNG terminal, a treća tema dublja integracija Hrvatske u europodručje, to jest, ulazak u Schengenski prostor te uvođenje eura.

"Godina velike intervencije države u korist najugroženijih. Sve skupa 26 milijardi kuna, paket iz travnja i rujna", kazao je i još jednom se prisjetio svih intervencija Vlade za ublažavanje krize u posljednjih godinu dana.

Plenković kaže kako je i turizam ove godine ostvario uspjeh gotovo kao rekordne 2019.  "Gospodarski rast na razini od 6 posto, što će nas svrstati u zemlje koje najviše rastu u ovoj godini. Investicijski rejting raste po sve tri agencije. Po meni ovo će ostati kao zahtjevna godina, a ostvarili smo brojne strateške ciljeve. Zato idućeg tjedna u Saboru reforma zdravstva", kazao je premijer.

Pročitajte i ovo ODUŠEVILI INTERNET VIDEO "Tuđi čovik nikada neće razumit": Mladenci prvim plesom proslavili ulazak u brak i pobjedu Hrvatske

Razdoblje pred nama je izazovno, a iduće godine počinje i intenzivno predizborno razdoblje, najavljuje Plenković.

"U dvije i pol godine mandata realiziramo sve priortete koji su bili važni i imamo agedu za naprijed, a sve to u ovo predbožićno vrijeme koje su nam uljepšali i nogometaši", kazao je.

Novinari su ga pitali o obnovi Banovine. Premijer kaže da se dinamika ubrzava i kako se grade dvije zgrade za tamošnje stanovnike. Kaže kako ni on nije zadovoljan brzinom obnove.

Komentirao je i praćenje utakmice Hrvatska-Brazil koju je pogledao u društvu europskih kolega. "Kad je došao Macron taman pored nas, primili smo onaj gol. Ali čelična volja ove reprezentacije, način na koji izbornik Zlatko Dalić vodi i ogromno iskustvo, Hrvatska je izjednačila par minuta prije kraja i uđe po treći put u polufinale - nas to svrstava u zemlje koje nisu autsajderi, neka srednja liga, nego ozbiljan kontinuitet. Ljudi gledaju na Hrvatsku kao na nogometnog giganta", kaže Plenković i dodaje kako je Daliću rekao kako ne ide na prvenstvo da ne igra svih 7 utakmica, a on je dodao - i to svih 120 minuta.

Premijer kaže da na polufinalnu utakmicu ne može ići zbog drugih obveza.

Govorio je i što sve Vlada radi za razvoj sporta u Hrvatskoj te najavio daljnja ulaganja u sportsku infrastrukturu.

Novinari su ga pitali da opiše kako je europskim liderima u Španjolskoj na devetom summitu EU MED 9 skupine pratio utakmicu.

  Pročitajte i ovo Položili vijence HDZ obilježio obljetnicu Tuđmanove smrti pa njega i stranku usporedili s Vatrenima: "Ovi su uspjesi na razini uspjeha naših nogometaša"

"Pedro Sanchez vodi sastanak i svako malo me gleda kakva je situacija, i ja kažem 'penali', a on kaže 'pauza'. I onda su došli svi oko mene i na mobitelu smo gledali. Bilo im je drago. Kasnije su svi na presici hvalili Hrvatsku. Macron se nada zajedničkom finalu, da ponovimo Moskvu", kazao je Plenković.

Komentirao je i pad MiG-a. Kaže kako je sretan što su piloti živi, operacija ozlijeđenog pilota je dobro prošla, drugi je na kućnoj njezi, rekao je. 

Što se tiče drona koji je u ožujku pao u Zagrebu, Plenković kaže da nema novih informacija.

Na pitanje jesu li se u HDZ-u dogovorili kako mijenjati izborne jedinice, kaže da su pokrenuli raspravu o toj temi, ali da nije u pitanju ništa dramatično što bi moralo biti riješeno sutra.

"Sve što radimo, radimo za Hrvatsku, radimo za sve, ne radimo mi to samo za članice i članove HDZ-a", kaže premijer.

Nema tih novaca koji mogu platiti ovakvu promociju Hrvatske i hrvatskog turizma

Upitana koliko uspjeh Vatrenih znači za vidljivost i promociju Hrvatske ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac kazala je da sad stvarno vidimo kako su naši sportaši najbolji promotori Hrvatske. "U cijelom svijetu prati se uspjeh naših sportaša, svugdje se googla 'Hrvatska' i 'Croatia'. Nema tih novaca koji mogu platiti ovakvu promociju Hrvatske i hrvatskog turizma", kazala je dodavši da je riječ o nečemu veličanstvenom.

Brnjac je kazala da je nakon utakmice pustila i suze radosnice.

"Bilo je fantastično nešto. Pratila sam s obitelji. Svi su oduševljeni, ovo je čudo, nevjerojatno. Zadnji put smo razgovarali s nogometašima u Dohi, već je tada bilo čudo", ustvrdila je te dodala da bi posebno izdvojila Livakovića kao najboljeg hrvatskog igrača na jučerašnjoj utakmici.

Opetovala je da se ovakva promocija ne može platiti te podsjetila da je Vlada od 2018. počela s promocijom velikih sportskih manifestacija. Također se osvrnula na činjenicu da su 2016. ulaganja države u sportsku infrastrukturu bila 215 milijuna kuna, a da su sada više od pola milijarde kune. Istaknula je da se u projekcijama proračuna za 2024. i 2025. predviđa ulaganje od preko 100 milijuna kuna u sportske građevina od nacionalnog interesa.

Odgovaravši na pitanje misli li se pod tim ulaganje u nacionalni stadion, kazala je da jest te dodala da iduće godine sve jedinice lokalne samouprave trebaju pripremiti dokumentaciju za natječaj, odnosno građevinske dozvole, elaborate i slično. "To će sigurno trajati godinu dana. Napraviti cijelu financijsku konstrukciju i temeljem toga javljat će se na poziv koji će raspisivati Ministarstvo turizma i sporta", kazala je.

Za kraj se osvrnula na to jesu li počele pripreme za doček Vatrenih.

"Nećemo ih još dočekati. Strpite se još malo, naravno da će biti dočeka, ali ima još vremena za njih", kazala je.