Sreća u nesreći

Iz Ukrajine je pobjegla zbog rata, a sreću je donijela djeci i roditeljima u Čazmi: "Za mene je pedijatrija uvijek bila najdraža profesija"

1/6 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Skrb za djecu odnedavno je bolja u Čazmi. Nakon tri godine potrage moslavački gradić opet ima pedijatra. Za najmlađe Čazmance brinut će se pedijatrica iz Ukrajine.

Mještane Čazme liječi ukrajinska pedijatrica.

Jakov se pregleda više neće bojati. Njega će, kao i gotovo 1500 djece, odsad liječiti stalna pedijatrica.

Prije više od dvije godine pedijatrica Larisa Hrebeniuk stigla je iz Ukrajine. Hrvatski odlično govori, a rad s djecom obožava.

"Za mene je pedijatrija uvijek bila najdraža profesija. Djeca su svuda ista, ova djeca iz Čazme dobro su me prihvatila. Sad gradimo neki odnos, upoznajemo se", rekla je Hrebeniuk. A brojne male pacijente već je upoznala.

Rat ju je prisilio na odlazak iz Ukrajine. S majkom i kćeri u Hrvatskoj je pronašla novi dom.

"Odmah sam počela tražiti posao i učiti jezik. To je za mene bilo s jedne strane i da ne razmišljam o ratu i svemu što se događa. Idem u svom smjeru, idem opet natrag u pedijatriju, samo ovdje u Hrvatskoj", rekla je Hrebeniuk.

Čazma je svoju pedijatricu čekala više od tri godine. Za roditelje to je olakšanje.

"Prije svaki put kada smo došli smo morali objašnjavati što je bilo i zašto, onda kada opet dođemo pitanja što je bilo i zašto. Ovako će stalno znati o djeci što je i kako je", rekla je Jelena.

"Bilo je i vrijeme, nekoliko se godina to odvlači, uvijek netko drugi, uvijek netko na zamjeni. Iskreno, ne znam je li i nekoliko puta možda bio doktor opće prakse, a ne pedijatar", rekao je Marijan.

Za sva je pitanja, probleme i preglede, kako ističe, uvijek dostupna. "Najvažnije je za roditelje da je dijete kod jednog doktora, pa doktor zna kojih problema dijete više ima, pratimo razvoj. Imaju doktora, meni je baš drago", rekla je Hrebeniuk.

Oni su svoju liječnicu dočekali. Brojni i dalje muku muče jer pedijatara kronično nedostaje.

Pročitajte i ovo Mađarska pod vodom Poplavljene kuće, potopljeno groblje, Dunav prodire kroz nasipe, a vrhunac vodenog vala tek se čeka  

Pročitajte i ovo Eskalacija sukoba Stručnjak za sigurnost upozorava: "Ako se ova zemlja uključi, imamo veliki problem u cijelom svijetu"