Slijedi li eskalacija?

Ivana Petrović o dolasku Zelenskog u Dubrovnik i kaosu na Bliskom istoku: "Ako se to dogodi – to bi mogao biti veliki rat"

Ivana Petrović komentirala je samit u Dubrovniku na koji će doći Volodimir Zelenski, a osvrnula se i na godišnjicu Hamasova napada na Izrael.

Urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović komentirala je dolazak ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na samit u Dubrovniku.

"Sigurno će biti objavljena deklaracija u kojoj će zemlje jugoistoka Europe još jednom osuditi agresiju na Ukrajinu, potvrditi njezin teritorijalni integritet itd. Ovo je već treći samit ovakve vrste i ovo je dobar politički PR za Hrvatsku", objasnila je Petrović.

"Bit će i potpisan sporazum između Ukrajine i Hrvatske o pomoći s obzirom na to da Hrvatska nije potpisala sporazum Ukraine Compact na samitu NATO-a. Bitno je naglasiti da će zemlje potpisnice tog sporazuma imati prednost u Ukraine Business Compactu i obnovi Ukrajine nakon rata", dodala je.

Sporazum nije potpisan zbog nesuglasica između predsjednika Zorana Milanovića i Vlade RH.

"Milanović je rekao da takve sporazume potpisuje Vlada, a ona je za sve optužila Milanovića. Detalje ukrajinsko-hrvatskog sporazuma još uvijek ne znamo, ali ćemo doznati u Dubrovniku", najavila je Petrović.

Istaknula je i sastanak koji će se održati u Ramsteinu, gdje će se Zelenski sastati sa Zapadnim saveznicima.

"Prema pisanju Washington Posta, ondje će se Ukrajini ponuditi novi korak prema članstvu u NATO-u, što će dovesti do nove eskalacije nasilja. Stanje na ratištu nije dobro i diplomacija bi se trebala oživjeti, ali je od početka invazije eutanazirana, a niti jedan se rat bez dobrog diplomatskog okvira ne može završiti", objasnila je urednica vanjske politike.

Sada je, nastavila je, kasno govoriti o teritorijalnom integritetu Ukrajine.

"Znamo kad je Krim anektiran i tada je međunarodna zajednica nešto rekla, ali i dalje nastavila voziti po svome. Tada je trebalo reagirati", ustvrdila je.

Godina dana rata u Gazi

Petrović je komentirala i godišnjicu Hamasova napada na Izrael.

"Izrael je prije godinu dana imao ogromnu potporu Zapada, ali danas ona nije toliko velika kao tada jer nema opravdanja za ubijanje tolikog broja ljudi u Gazi. Svi su očekivali odgovor, ali nitko nije očekivao da će pobiti toliki broj civila, žena, djece i staraca", rekla je.

"Još postoji temeljno pitanje koji nije razriješeno: Kako se moglo dogoditi da Hamas napadne Izrael? Da prevari jednu od najboljih tajnih službi na svijetu? To je dosta zamagljeno i ne znamo pravi razlog. Govorilo se da su se opustili zbog blagdana, ali Mossad nikad nije opušten", dodala je.

Mnogi smatraju, pojasnila je, da premijer Benjamin Netanyahu sve radi zbog katastrofalne unutarpolitičke situacije.

"Ta krajnje desna vlada možda je jedva dočekala ovu priliku jer je veliki Izrael velika opsesija izraelske desnice. Ovo što vidimo u Libanonu mene dosta podsjeća na početak izraelske odmazde u Gazi", objasnila je.

Eskalacija u Libanonu, napomenula je, dogodila se kada je izraelska kopnena vojska ušla na teritorije te države.

"Sljedeća faza mogao bi biti napad na iranske nuklearne programe. Zasad je ovo rat, a ako se to dogodi – to bi mogao biti veliki rat", rekla je Petrović.

Amerika sada uglavnom nema komentara, a Europa šuti.

"Kada francuski predsjednik Emmanuel Macron pokuša nešto reći, Netanyahu kaže da svaka kritika Izraela ide u prilog Iranu. Izrael radi što hoće, a to najbolje pokazuje proglašenje glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Antónija Guterresa personom non gratom", zaključila je urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV.

Analizu Ivane Petrović u cijelosti možete pogledati u prilogu na vrhu članka.

Pročitajte i ovo bivši predsjednik Otkrivamo zašto je Mesić u invalidskim kolicima

Pročitajte i ovo RODITELJI PRED ŠKOLOM 700 učenika nije došlo na nastavu, iz Ministarstva stigli prijedlozi, ali i poruke: "Ne može ulica donositi odluke"