IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA!

Mnogi Hrvati sve teže žive, a u ovim slučajevima pomoći će država: Evo tko ima pravo na novčanu pomoć, ali i naknadu za stanovanje

Novac Foto: DNEVNIK.hr
Uvjeti za priznavanje prava na zajamčenu minimalnu naknadu utvrđuju se na temelju ostvarenih prihoda podnositelja zahtjeva i svih članova zajedničkog kućanstva te na osnovi imovine koja je u vlasništvu podnositelja zahtjeva i svih članova zajedničkog kućanstva.

Mnogi Hrvati žive sve teže, cijene nezaustavljivo rastu, plaće ne prate poskupljenja, a skočile su i cijene energenata. U ovim uvjetima važno je napomenuti da neki od građana imaju pravo na zajamčenu minimalnu naknadu. Tu pomoć može ostvariti samac ili kućanstvo ako nema sredstava za podmirenje osnovnih životnih potreba niti ih mogu ostvariti od:

  • prihoda samca ili članova kućanstva kao niti od obveznika uzdržavanja
  • prodaje ili najma stana ili kuće u vlasništvu samca ili člana kućanstva koju ne koristi za stanovanje
  • prodaje ili korištenja poslovnog prostora u vlasništvu samca ili kućanstva
  • prodaje pokretnina u vlasništvu samca ili člana kućanstva koje ne koristi za podmirenje osnovnih životnih potreba
  • prodaje, zakupa ili najma druge imovine u vlasništvu samca ili člana kućanstva koja ne služi podmirenju osnovnih životnih potreba ili po drugoj osnovi.

Pravo na zajamčenu minimalnu naknadu ne priznaje se samcu ili kućanstvu ako:

  • je samac ili član kućanstva vlasnik registriranog vozila čija vrijednost prelazi iznos od 40 % osnovice iz čl. 22. stavka 2. Zakona o socijalnoj skrbi, osim vozila koje služi za prijevoz samca ili člana kućanstva korisnika po osnovi invaliditeta, starije teško pokretne osobe ili je prema procjeni stručnog radnika vozilo nužno zbog prometne izoliranosti
  • je samac sklopio ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, osim u slučaju pokretanja postupka za raskid, utvrđenje ništetnosti ili poništaj ugovora
  • samac ili član kućanstva u postupku priznavanja prava nije omogućio uvid u prihod ili imovinu
  • se nezaposleni radno sposoban i djelomično radno sposoban samac ne nalazi u evidenciji nezaposlenih osoba
  • je samac korisnik usluge smještaja ili organiziranog stanovanja, osim beskućnika koji je korisnik usluge smještaja ili organiziranog stanovanja u prenoćištu ili prihvatilištu, žrtve nasilja u obitelji i žrtve trgovanja ljudima
  • je samac otkazao ugovor o radu u razdoblju od šest mjeseci prije pokretanja postupka na zajamčenu minimalnu naknadu.

Koja je osnovica za izračun zajamčene minimalne naknade?

Osnovicu na temelju koje se izračunava iznos zajamčene minimalne naknade utvrđuje Vlada Republike Hrvatske. Osnovica u 2024. godini za zajamčenu minimalnu naknadu iznosi 150 eura za radno sposobnog samca, a za stariju osobu i osobu potpuno nesposobnu za rad iznosi 130 % osnovice (195 eura).

Zajamčena minimalna naknada za kućanstvo utvrđuje se kao zbroj udjela članova kućanstva, a udio za pojedinog člana kućanstva iznosi:

  • 70 % osnovice za odraslu radno sposobnu osobu = 105 EUR
  • 95 % osnovice za odraslu osobu potpuno nesposobnu za rad i za stariju osobu = 142,50 EUR
  • 120 % osnovice za samohranog radno sposobnog roditelja = 180 EUR
  • 135 % osnovice za samohranog roditelja potpuno nesposobnog za rad = 202,50 EUR
  • 70 % osnovice za dijete = 105 EUR
  • 80 % osnovice za dijete u jednoroditeljskoj obitelji = 120 EUR
  • 90 % osnovice za dijete samohranog roditelja = 135 EUR
  • 120 % osnovice za trudnicu i rodilju do šest mjeseci nakon poroda = 180 EUR.

Ako samac ili kućanstvo ostvaruju prihod, visina zajamčene minimalne naknade utvrđuje se kao razlika između iznosa zajamčene minimalne naknade i mjesečnog prihoda samca ili kućanstva.

Zajamčena minimalna naknada priznaje se od dana podnošenja zahtjeva ili od dana pokretanja postupka po službenoj dužnosti.

Naknada za troškove stanovanja

Pravo na naknadu za troškove stanovanja priznaje se korisniku zajamčene minimalne naknade, osim beskućniku koji se nalazi u prenoćištu, prihvatilištu ili mu je priznata usluga smještaja u organiziranom stanovanju, žrtvi nasilja u obitelji i žrtvi trgovanja ljudima kojoj je priznata usluga smještaja u kriznim situacijama.

Troškovi stanovanja odnose se na najamninu, komunalne naknade, troškove grijanja, vodne usluge te troškove koji su nastali zbog radova na povećanju energetske učinkovitosti zgrade.

Jedinica lokalne samouprave dužna je korisnicima prava na zajamčenu minimalnu naknadu priznati pravo na troškove stanovanja. Pravo na naknadu za troškove stanovanja jedinica lokalne samouprave dužna je priznati u visini od najmanje 30 % iznosa zajamčene minimalne naknade priznate samcu odnosno kućanstvu. Ako su troškovi stanovanja manji od 30 % iznosa zajamčene minimalne naknade, pravo na naknadu za troškove stanovanja priznaje se u iznosu stvarnih troškova stanovanja.

Jedinica lokalne samouprave odnosno Grad Zagreb može naknadu za troškove stanovanja djelomično ili u potpunosti podmiriti izravno u ime i za račun korisnika zajamčene minimalne naknade.

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo - ostvari ga.

Svoju priču pošaljite na reporter@novatv.hr.