Podcast Krešendo

Kamo ide Europska unija? "Trebamo se emancipirati, a ne moliti Boga da nam Amerikanci pomognu"

Hrvoje Krešić u podcastu Krešendo ugostio je Andreu Čović Vidović iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i Miru Kovača, bivšeg ministra vanjskih i europskih poslova.

Andrea Čović Vidović iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i Miro Kovač, bivši ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, gosti su ovotjednog podcasta Krešendo reportera Nove TV Hrvoja Krešića.

Na početku epizode Krešić je svoje goste pitao kamo ide Europa, odnosno Europska unija.

"Volio bih da Europa ojača svoju zajedničku obrambenu politiku, ali sam po tom pitanju skeptik, iako sam optimist po prirodi", rekao je Kovač.

"Kada pitate o budućnosti Europe, jako je bitno pitati građane. Kada pogledate istraživanja u svim državama članicama, povjerenje u Europsku uniju nikada nije bilo veće", istaknula je Čović Vidović.

Pročitajte i ovo Sastanak Turudićev izbor: Objavljeno tko je novi šef USKOK-a, već se obratio novinarima

Brojke o povjerenju Uniji komentirao je i Kovač.

"To su brojevi koje očekujem i to mi je prirodno. Većina stanovnika podržava postojanje Europske unije. Tu nema nikakve dileme, kao što nema dileme o tome da moramo raditi na zajedničkoj obrani", ustvrdio je.

"Ja sam ambiciozan i želim da budemo još uspješniji. Želim da Europska unija bude glavni jamac sigurnosti na kontinentu, a ne da molimo Boga da nam Amerikanci pomognu. Oni će ostati prisutni, ali želim da Europska unija ima pravi partnerski odnos i trebamo se emancipirati", dodao je.

Kako izgleda rad u Europskoj uniji?

Čović Vidović objasnila je kako izgleda rad u Europskoj uniji.

"Posao koji ja radim, i koji rade moji kolege u svakoj članici, veoma je intenzivan jer vi morate biti neprestano dostupni građanima. To nije posao, nego način života", rekla je.

"Ja sam izanimno zadovoljna onime što producira birokracija Europske unije, ali finalni dio je politika. Ipak, dobar je dio posla tehničke prirode", dodala je.

Istu je temu komentirao i Kovač.

"Ako ne razumijete europske politike, ako nemate dovoljno ljudi koji se time ne znaju baviti, vi ne možete nametnuti svoje interese", rekao je.

Pročitajte i ovo Počelo suđenje Upoznali se u baru, otišli k njoj doma, a onda je njezin osmijeh završio kobno: Pretvorio se u zvijer

Također se osvrnuo na konkurentnost Europske unije na svjetskom tržištu.

"U Uniji se razvija svijest o protekcionizmu. Hoćemo li se mi moći dugoročno moći zaštititi od kineske konkurencije? Sumnjam u to. Mi možemo biti konkurenti ako razvijamo bolje proizvode. To što mi uvodimo carine na kineska električna vozila samoubilački je potez. Tu su Nijemci u pravu. To ne šteti samo njemačkoj industriji nego i europskoj konkurentnosti", smatra Kovač.

O europskim izborima

Čović Vidović napomenula je da se ne treba bojati za budućnost Europske unije i pozvala građane da iziđu na izbore.

"Važno je da građani iziđu, ali da iziđu informirani. Samo jedna poruka biračima: ako je neka predizborna poruka, pogotovo na digitalnim medijima, preemotivna, velika je vjerojatnost da nije u potpunosti činjenično točna", ustvrdila je.

Pročitajte i ovo Poznat identitet obojice Predao se i drugi osumnjičeni za ubojstvo brata potpredsjednika Vlade BiH

Kovač je rekao da će Ursula von der Leyen vjerojatno ponovo biti predsjednica Europske komisije.

"Ne očekujem neke velike poremećaje. Gospođa Von der Leyen, s kojom se možete slagati ili ne slagati, vrlo je vješta", zaključio je.

Što se tiče Hrvatske pozicije u Europskoj komisiji, Kovač smatra da to najviše ovisi o tome hoće li se Vlada zauzeti za važan resor.

"Treba prije toga ispitati kako stvari stoje, a ne ići grlom u jagode, ali moj je osjećaj da bi šansa da Hrvatska dobije važniji portfelj mogla postojati", istaknuo je.