Neke mjere odobravaju

Obrtnici reagirali na poreznu reformu: "Zakinuti su mladi, porez na nekretnine građane dodatno opterećuje"

Obrtnik (ilustracija) Foto: Getty Images
Nakon Vladina uvođenja nove porezne reforme te oporezivanja nekretnina, oglasila se i Hrvatska obrtnička komora.

Hrvatska obrtnička komora pozdravila je porezno rasterećenje i povećanje praga za PDV, ali smatraju da je oporezivanje nekretnina dodatno opterećenje za građane te da se nije razmišljalo o mladim obrtnicima.

Smatraju da mjere povećanja praga za ulazak u sustav PDV-a s 40.000 EUR na 50.000 tisuća EUR, povećanja osobnog odbitka, povećanja neoporezivih dodataka te smanjenja gornjih granica stopa poreza na dohodak pridonose poreznom rasterećenju.

"Hrvatska temeljem potpisanog sporazuma na EU razini nije bila u mogućnosti podizati prag PDV-a proteklih pet godina, a što se negativno odrazilo na povećanje cijena proizvoda i usluga za hrvatske građane te je prijedlog HOK-a bio podizanje praga na 60.000 EUR zbog inflacije, za što će se nastavljati zalagati", dodali su.

O porezu na neketnine misle ovako...

"Vezano uz porez na nekretnine, trenutno oni koji iznajmljuju za tzv. kratkoročni najam plaćaju dva poreza ako se radi o kući za odmor (jedan je porez na kuće za odmor, a drugi je na dohodak od iznajmljivanja).

Poreznom reformom se u tom djelu ne planira ništa ukinuti, sve ostaje kako je, uz povećanje oba poreza pod drugim nazivom. Dodatno, ako netko od građana ima nekretninu koju nije stavio u opticaj, npr. za najam, vrlo vjerojatno postoji i razlog za to (npr. potrebno je veće ulaganje koje si netko ne može priuštiti i sl.) te je u takvim situacijama riječ o dodatnom poreznom opterećenju građana.

Porez bi se trebao plaćati na dodatni prihod, a tzv. "rentijerstvo“ u ovom trenutku u Hrvatskoj nije izvor prihoda već dodatni prihod", smatraju.

"HOK smatra da treba doći do dodatnog rasterećenja troška rada. Povećanje plaća koje se nedavno dogodilo u javnom sektoru snažno utječe na prosjek plaća u Hrvatskoj, što dodatno stvara problem obrtnicima pri nošenju s velikim izazovom - pronalaskom i zadržavanjem radne snage.

Raste broj odlazaka u prijevremenu mirovinu (trenutno je 17,3% umirovljenika u prijevremenoj mirovini). S druge strane, obrtnik koji ima pravo ne odlazi u mirovinu te HOK i dalje traži da se obrtnicima omogući mirovina uz obrt, bez ograničenja primitaka", upozorili su.

Također, ukinute su olakšice poslodavcima za doprinose (zdravstveno osiguranje) za mlade radnike. Dakle, osim što do sada u ovakva rasterećenja nisu bili uključeni mladi obrtnici, za što se HOK godinama zalagao, ukida se povoljnost za sve poslodavce u smislu rasterećenja troška rada za mlade te se time uvodi nejednakost novozaposlenih mladih radnika spram onih zaposlenih do kraja ove godine.

U okviru nove reforme mladi obrtnici i dalje ostaju u nejednakom položaju bez olakšica kod plaćanja poreza na dohodak, što smatramo da treba biti predmet izmjena Zakona o porezu na dohodak, upozorili su.

Pročitajte i ovo Policija traga za njime Spasili djevojčicu (6) od silovanja: Manijak napao malenu, a onda su uletjeli oni

Pročitajte i ovo Optužen dvojac Podignuta optužnica za ubojstvo malene Danke: "Svi i dalje krive mene"

Pročitajte i ovo Očevid u tijeku S ceste sletio autobus pun putnika: Hitne službe odmah izišle na teren