Milijunski prihodi

Znate li koje naknade plaćate bankama? Ima ih čak 800: "Iskoristili su inflaciju"

HNB i Ministarstvo financija odlučili su uvesti reda u sustav naknada. Koliko naknada uopće postoji i za što ih sve plaćamo, provjerila je ekipa Dnevnika Nove TV.

Minimalno 100, a neke procjene idu čak i do 800. Toliko je ukupno različitih naknada i provizija koje banke naplaćuju građanima u Hrvatskoj. Izuzev naknade za vođenje tekućeg računa, ili naknade za podizanje gotovine s bankomata, korisnici najčešće ne znaju o čemu se radi.

Na pitanje za li koje sve naknade plaća banci, Dražen odgovara da ne zna. Jedina koju je znala nabrojiti Anđelka bila je naknada za mirovunu.

Radi se o značajnom izvoru prihoda za banke.

Naknade i provizije kućanstvima, odnosno privatnim korisnicima, banke su u 2021. naplatile 253 milijuna eura, a godinu poslije 296 milijuna. Lani su ti prihodi bili veći od 300 milijuna, a i ove bi godine trebali rasti jer su u prvih 6 mjeseci naplatili više od 150 milijuna.

U HNB-u su uočili taj porast i broja i visine naknada, pa su bankama pisali i tražili da objasne kako formiraju cijene za njih.

"Tu postoji i značajna neujednačenost na tržištu, i jedan od rezultata koje očekujemo je da će banke svoje postojeće naknade, sukladno novim metodologijama, revidirati i onda vidjeti da li te postojeće naknade odgovaraju kriterijima koje su sami sebi uspostavili", rekao je viceguverner HNB-a Bojan Fras.

Situaciju budno prate i u Vladi.

"Iz Ministarstva financija neslužbeno se može saznati kako su i oni svjesni ovog problema, ali još nisu odlučili kojim će putem krenuti kako bi ga riješili. Ne isključuju, međutim, ni zakonodavna rješenja", izvijestio je novinar Hrvoje Krešić.

A ako se upravo na taj put odluče, imaju podršku predsjednika saborskog odbora za financije i proračun iz SDP-a.

"Bojim se da su svi oni iskoristili ovu inflaciju pohlepe na račun građana. Nadam se da će ministarstvo uspjeti naći zakonsku mogućnost, jer znamo da u Europskoj uniji postoji i Jedinstvena bankarska unija i sva reagiranja na naknade moraju biti usklađene na razini Europske unije", rekao je Boris Lalovac.

Iz udruge banaka birokratski poručuju da spremaju odgovor na zahtjeve HNB-a.

"Banke su započele s prilagodbom svojih internih metodologija na temelju okružnice HNB-a. Metodologija će se temeljiti na detaljnom praćenju operativnih troškova povezanih s pružanjem različitih usluga, uključujući troškove infrastrukture, radne snage i tehnologije", priopćila je Hrvatska udurga banaka.

Vremena nemaju mnogo, objašnjenja o kojima će ovisiti i reakcija Vlade, HNB od banaka očekuje do kraja godine.

Pročitajte i ovo Poručio iz Tivta Milanović: "NATO ulazi u planiranje rata u Ukrajini. A Crna Gora ne bi trebala Hrvatskoj dijeliti lekcije..."

Pročitajte i ovo svjedočio na ročištu Jedna rečenica dječaka ubojice izazvala je kaos u sudnici, intervenirali i liječnici: "Zato sam ih ubio"

Pročitajte i ovo IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Mnogi Hrvati sve teže žive, a u ovim slučajevima pomoći će država: Evo tko ima pravo na novčanu pomoć, ali i naknadu za stanovanje