U luci provela 80 godina

Kako će izgledati uklanjanje mine iz Rijeke? Početak i kraj akcije bit će označeni sirenom za opću opasnost

U Rijeci će se za vikend obaviti opsežna i složena akcija uklanjanja protubrodske mine zaostale iz Drugog svjetskog rata. O toj je akciji reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen razgovarao s načelnikom Stožera civilne zaštite Grada Rijeke Hinkom Manceom.

Iz podmorja riječke luke ovog će vikenda biti uklonjena protubrodska mina zaostala iz Drugog svjetskog rata. Zbog njezina položaja, stanja i veličine, stanovnici iz dijela središta grada, njih oko 500, bit će evakuirani, a velikim dijelom grada bit će ograničen promet i kretanje.

Reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen o ovoj je akciji razgovarao s Hinkom Manceom, načelnikom Stožera civilne zaštite Grada Rijeke.

"U subotu navečer u 22 sata počinje evakuacija ovog najužeg središta grada, koje je označeno kao crvena zona, i u toj zoni neće biti ni prometa ni plovila ni stanovnika", rekao je Mance.

To, dodao je, nije molba, nego zapovijed.

"To je odluka o privremenoj evakuaciji. Dakle, svi građani i objekti moraju napustiti prostor crvene zone", objasnio je.

Pročitajte i ovo Sve zbog mine FOTO Rijeka za vikend pod opsadnim stanjem: Pogledajte detaljan plan i sve potrebne informacije o evakuaciji

Pročitajte i ovo oglasit će se sirene Uzbuna u Rijeci, sve iz crvene zone evakuiraju na dva dana: Objavljeni detalji velike akcije

Istovremeno će u žutoj zoni, koja je šira od crvene, biti zabranjen promet.

"Redoviti promet, autobusne linije itd. ići će po sjevernom koridoru, a južno od njega neće se prometovati. Građane se poziva da ostanu u svojim kućama i samo iznimno izlaze na otvoren prostor. Moramo poduzeti sve da ne bi došlo do nekakve eskalacije i zato pozivamo građane da surađuju. Svima je u cilju da to što prije i što bezbolnije završi", rekao je načelnik.

"Vjerujem da će u nedjelju popodne sve biti gotovo. To ovisi i o vremenskim uvjetima i o suradnji svih građana i stručnih službi", zaključio je Mance na kraju razgovora.

Mina stara skoro 80 godina

Prije gotovo 80 godina u za riječku su se luku vodile žestoke borbe. Pri odlasku su Nijemci su željeli razoriti grad i infrastrukturu, zbog čega se u podmorju još povremeno nađu mine i bombe iz tog doba. Mnoge su pronađene i uništene, ali dosad nikada nije provedena ovako opsežna i složena akcija s evakuacijom stanovnika.

"Zatvara se cijeli riječki zaljev. Lučka kapetanija Rijeka će dati radio oglas o zabrani, o tišini između Srednjih vrata i Riječkoga kanala da bi sva komunikacija na moru bila zatvorena", objasnio je lučki kapetan Darko Glažar.

Početak i kraj akcije, deaktiviranje mine, njezino odvoženje u dubinu Riječkog zaljeva i uništenje bit će označeno sirenom za opću opasnost.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme