Svaki euro pomaže

Subvencije za udžbenike, školski pribor, prijevoz... Evo kako su općine i gradovi odlučili pomoći roditeljima školaraca

1/7 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Roditeljima, za koje početak nove školske godine uvijek znači udar na budžet, pomaže sve više gradova i općina. Subvencionira se sve, od udžbenika i školskog pribora do prijevoza. Kakve subvencije su dostupne, istražio je Dnevnik Nove TV.

Školska vrata su zatvorena, ali gradovi i općine ispunjavaju domaću zadaću. Na rasporedu je sufinanciranje učenika u novoj školskoj godini. Svaki euro dobro dođe. Najbolje to znaju roditelji školaraca.

"Uštede su 200 eura i više, uzimamo rabljene udžbenike i Grad nam to sufinancira", rekla je Andrea Mojčec iz Ozlja.

Bez subvencija bilo bi jako teško. Andrea ima dvoje učenika i kaže: "Jako puno olakšava i meni i drugim roditeljima, pogotovo u današnje vrijeme, roditeljima koji imaju dvoje djece i više to je teško sve financirati, jako to puno znači."

U Ozlju praksu sufinanciranja njeguju dugi niz godina. "Učenika kojima smo sufinancirali nabavku radnih bilježnica i dopunskih nastavnih pomagala u prošloj godini je bilo četristotinjak. Tako planiramo i ove godine i za to smo osigurali 22.000 eura u proračunu", rekla je gradonačelnica Ozlja Lidija Bošnjak.

Misle i na srednjoškolce. "Prošle godine je takvih učenika bilo šezdesetak. Za tu namjenu smo osigurali sredstva. Maksimalno 66,36 eura mogu dobiti povrat sredstava za nabavljene udžbenike", rekla je gradonačelnica.

  Pročitajte i ovo I prekršajni nalog Državni inspektorat: "Podignuli smo kaznenu prijavu protiv osobe koja je izdala lokacijsku dozvolu za hidroelektranu na Uni"

Samobor je za svoje mlade osigurao oko 700.000 eura.

"Ove godine povećali smo iznos subvencije za naše srednjoškolce sa 150 na 200 eura, dakle srednjoškolci ove godine za kupnju udžbenika dobiju 200 eura. Subvencioniramo i učenike osnovnih škola, ali na drugačiji način, odnosno kupujemo radne bilježnice i obrazovni materijal tako da ih na početku školske godine to čeka u školskim klupama", rekla je gradonačelnica Petra Škrobot.

Svjesni su pomoći i učenici. "Nisu baš udžbenici jeftini, a ovako olakšava i svim učenicima koji sad idu", rekao je Niko. "Ja imam dvije sestre i olakšalo bi nam jako to da plaćaju udžbenike, sve u svemu i našim roditeljima", rekla je Ana Vita.

Praksa je od grada do grada različita.

"Sufinanciramo odnosno financiramo školski pribor za korisnike zajamčene minimalne naknade, dakle za socijalno ugrožene obitelji naravno da izlazimo u susret i nekome tko nije korisnik minimalne zajamčene naknade, ali je u nekoj situaciji ili potrebi, to su najčešće obitelji s više djece, jednoroditeljske obitelji ili ondje gdje samo jedan roditelj radi", rekla je pročelnica za mlade i sport Grada Pule Ivana Sokolov.

Pročitajte i ovo U Beču "Tvrdokorni nogometni navijači ne bi se ovoga posramili": Reporterku Dnevnika Nove TV tijekom javljanja uživo okružili raspjevani fanovi Taylor Swift

Pročitajte i ovo Silovao i nemoćnu osobu Podignuta optužnica protiv svećenika pedofila u Dalmaciji: "Dijete živi s osjećajem tuge i odvratnosti, zašto meni?"

Ako pitate građane, moglo bi i drugačije.

"Trebali bi svima, nek' ne bacaju pare u ludo, nek' dadnu omladini da omladina napreduje, da se školuju, da imaju svoju budućnost, a ovako kako je krenulo, meni je žao", smatra Puljanka Vida. "Mogli bi za djecu, ima puno djece koja si ne mogu priuštiti svašta, to bi mogli da...", slaže se Vera.

Osim udžbenika subvencioniraju se još prehrana i prijevoz.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.