Petak na riječkoj tržnici. Ne nedostaje ni ponude ni kupaca. Kupuje tko što i koliko može.
"Vidi se konstantan rast cijena“, rekla je Marija, a Mirjana je dala i primjer: "Ja sam nekad znala za 100 kuna dana kupiti ili u jednom danu kupiti brdo toga, a bogami sad to jako brzo klizne kroz ruku. 10 eura promijeniš i više ih nemaš“
Reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga izračunala je - je li za ručak petkom dovoljno 10 eura. Računica kaže: kilogram blitve stoji 2,60 eura. Pola kilograma mladog krumpira oko 80 centi. Jedna štruca kruha oko 1,40 eura. Kilogram mačkice ili šaruna četiri eura. Ukupan iznos je osam eura i 80 centi.
Dok je, primjerice, kilogram girica 10 eura. Računajući da maslinovo ulje i češnjak, neizostavan dodatak ribljim jelima imate kod kuće.
Marina iz Rijeke tako je istaknula da, gledajući voće i povrće, meso i riba nisu toliko skupi.
Na tržnici prodavači kažu da posla ima. Vikendom više, tijekom tjedna manje. Po načinu kupnje, kažu vidi se i osjeti tko ima tko ne. Inflacija, govore stručnjaci, usporava. A cijene, uvjeravaju trgovci, iste su kao i prošle godine.
"Samo što taj euro puno manje vrijedi. Jutros sam prodala trešnje samo penzićima. Po malo četiri do pet eura, ali sam prodala“, rekla je Marinka. Kilogram, kazala je, stoji 15 eura.
Pa tako već mjesecima balansiraju i prodavači i uzgajivači i građani kako smanjiti razliku između primanja i troškova. Kemijanje svima ide sve bolje.
Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.