Gost Dnevnika Nove TV

Vojni analitičar o napadu Izraela: "Ostvario je svoj cilj, definirao sigurnosnu sliku Irana"

Izrael je napao Iran i tako odgvoorio na napad balističkim raketama ranije tijekom listopada. U napadu su poginula dva iranska vojnika, a Iranci već najavili protunapad.

Izrael i Iran u sve su većem sukobu otkako je Iran izveo balsitički napad na Izrael početkom mjeseca. U posljednjem napadu, Izrael je zračnim napadima gađao vojne ciljeve, a poginula su i dva vojnika. 

Situaciju na Bliskome istoku u studiju Dnevnika Nove TV komentirao je vojni analitičar Ivica Mandić. 

"Operacija Izraela mudro je osmišljena, a odgovor je bio jak i takav da je definirao sigurnosnu sliku Irana za budućnost. U zračnom napadu u tri vala Izrael je srušio sustav PZO-a, u gradu Hamadanu, Teheranu, Isafhanu i Brušeu, središta zemlje za Zapad u smislu dalekometnih sustava PZV-a 300 - Iran ih više nema.

Treći val udario je u postrojenja za proizvodnju bespilotnih letjelica i balističkih raketa kao i središte Iranske revolucionarne garde. Cilj koji je ostvaren uništenjem sustava PZO Izrael će svakako koristiti za lako plovljenje kroz zračni prostor Irana i, rekao bih, raditi što hoće", rekao je analitičar

Upitan hoće li Iran uzvratiti na napad, Mandić je procijenio da "apsolutno" neće.

"Atolasi su previše mudri da bi napravili operaciju kada im središte zemlje i zapad nisu branjeni. U tom dijelu odgovor Izraela bio bi katastrofalan po sam režim. Benjamin Netanyahu iranskom narodu to je i rekao. Naprosto ih ne možete zaustaviti", rekao je misleći na izraelsku vojsku.

Istaknuo je i neke unutarpolitičke probleme s kojima se Iean susreće: veliku inflaciju i nezdovoljstvo stanovništva.

"Pobuna unutar samog Irana nije nešto što je nemoguće", rekao je i dodao da će ako se to dogodi Izrael to znati iskoristiti.

Pročitajte i ovo službe na terenu FOTO/VIDEO Vatra progutala višekatnicu u Sesvetama, požar zahvatio i susjednu kuću!

Pročitajte i ovo Čeka se reakcija Dramatični navodi Britanaca: "Crta je prijeđena, ovo je sada potencijalno treći svjetski rat"

Pročitajte i ovo Blizu smrti Potresna priča iz Provjerenog o stravičnom iskustvu nakon poroda dobila nastavak: "Pokrenut je unutarnji nadzor"