Vježba SAVA STAR 24

FOTO Hrvatski vojnici u akciji s kolegama iz Ujedinjenog Kraljevstva: "Pričaju različite jezike, ali jezik Saveza svima je poznat"

Provedena je vojna vježba SAVA STAR 24.

Vojni poligon u Gašincima je 11. godinu zaredom mjesto održavanja tradicionalne združene vježbe Oružanih snaga Republike Hrvatske, Ujedinjene Kraljevine i Sjeverne Irske.

Ondje je danas održana međunarodna vojna vježba SAVA STAR 24 koju provode pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske s pripadnicima Oružanih snaga Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u okviru bilateralne vojne suradnje.

"Na vježbi je sudjelovalo 155 pripadnika Hrvatske vojske te 109 pripadnika Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske. Glavni cilj vježbe je uspješna bilateralna suradnja između Oružanih snaga Republike Hrvatske i Oružanih snaga Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske", stoji u priopćenju Ministarstva obrane.

"Također, svrha vježbe je i povećanje operativnih i taktičkih sposobnosti svih sudionika vježbe, osobito primarne obučne skupine kroz izravnu, realističnu i združenu obuku s ciljem unapređenja interoperabilnosti u planiranju, pripremi i provedbi operacija, kao i razmjena iskustava među partnerima kako bi se postigla kompatibilnost u djelovanju u međunarodnom okruženju", dodaje se.

Na ovoj četrnaestodnevnoj vježbi sudjelovali su pripadnici Tenkovske bojne "Kune" Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske i Pričuvne pukovnije "8th Rifles" koja se nalazi u pričuvnom sastavu Oružanih snaga Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Ovom prigodom zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadni general Valentin Skroza izrazio je ponos i zadovoljstvo viđenim na vježbi i naglasio kako je ova vježba, koja se održava već 11. godinu zaredom, primjer dobre suradnje dviju zemalja.

"Ovakav oblik suradnje je bitan, pogotovo u vremenu u kakvom se nalazimo danas, kada nam dolaze mnogi sigurnosni izazovi koji utječu na našu sigurnost i svakodnevni život. Stoga je iznimno bitno da Oružane snage RH i Oružane snage Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske dijele zajedničke interese i pridonose očuvanju mira i stabilnosti", rekao je brigadni general Skroza.

Veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj Simon Thomas zahvalio je svim sudionicima vježbe istaknuvši važnost obrambene suradnje dviju zemalja te rekao kako nema boljeg primjera za odličnu suradnju od ovakvih vježbi.

Također, naglasio je važnost povezivanja na operativnoj razini, ali i ljudskoj jer kako je i sam istaknuo, ono što je najvažnije kod ovakvih vježbi je razvoj prijateljskih i međuljudskih odnosa.

"Svi sudionici vježbe složili su se da je, iako svi pričaju različite jezike, jezik Saveza svima poznat te kako razumiju značenje kolektivne sigurnosti", stoji u priopćenju MORH-a.

Završnoj vježbi prisustvovali su zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadni general Valentin Skroza, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadir Željko Marinov, veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj Simon Thomas i drugi.

Međunarodna vojna vježba SAVA STAR provodi se od 16. do 27. rujna 2024. godine, a danas je održana pokazna vježba koja je bila kruna dvotjedne zajedničke obuke. Tradicionalno se održava od 2013. godine, a u integracijskoj fazi obuke, ostvaren je cilj međusobne razmjene specifičnih taktika, tehnika i procedura, kao i upoznavanje s naoružanjem i borbenom tehnikom koja se koristi tijekom provedbe vježbe.

Pročitajte i ovo objavljena snimka VIDEO Dron se spremao ubiti ruskog vojnika, ali sve je stalo u ključnom trenutku: Umjesto kiše metaka spustio mu je poruku koja mu je spasila život

Pročitajte i ovo Na sudu Osumnjičeni za otmicu Madeleine McCann priznao? A onda je cimeru iz ćelije postavio jezivo pitanje