Policija provodi izvide

DORH i USKOK se brane: Nismo mi, s informacijama koje cure upoznat je veći broj ljudi...

Slika nije dostupna
Tajne su snimke raskrinkale mnoge. Praćenje Josipe Rimac nije prva takva akcija. No, postavilo se pitanje - kako su snimke stigle u javnost. Iz DORH-a navode da su javno objavljeni transkripti djelomično netočno interpretirani.

Javnost je do sada u više navrata slušala snimke u aferama. Posljednji takav slučaj je onaj Josipe Rimac. Curenje informacija razljutilo je i premijera Andreja Plenkovića.

Iz DORH-a poručuju da oni i USKOK nisu izvor informacija objavljenih u medijima.

U konkretnom predmetu rješenje o provođenju istrage doneseno je 30. svibnja 2020. te je, sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, uručeno ili poslano putem pošte svim okrivljenicima i njihovim braniteljima. Radi se o najmanje 29 osoba, navode u DORH-u.

Svi javno objavljeni transkripti su upravo oni koji su navedeni u rješenju o provođenju istrage. Usporedba objavljenog sadržaja s transkriptima koji se navode u rješenju pokazuje da su javno objavljeni transkripti djelomično netočno interpretirani.

Dostupni velikom broju osoba

"Ističe se da je posebnim dokaznim radnjama evidentiran velik broj razgovora od kojih je samo mali broj naveden u rješenju o provođenju istrage radi dokazivanja postojanja osnovane sumnje. Činjenica da su javno objavljeni samo oni razgovori koji su bili navedeni u rješenju o provođenju istrage i time bili dostupni velikom broju naprijed navedenih osoba, potvrđuje da USKOK nije izvor objavljenih informacija", navodi se u priopćenju.

Ističu da, sukladno Zakonu o kaznenom postupku, nakon donošenja rješenja o provođenju istrage svi okrivljenici i njihovi branitelji imaju pravo uvida u spis i pravo razgledavanja, prepisivanja, preslikavanja i snimanja spisa.

Iako prema odredbama Zakona o kaznenom postupku istraga nije tajna nego nejavna, stav je DORH-a i USKOK-a da objavljivanje sadržaja provedenih dokaznih radnji tijekom istrage šteti probicima kaznenog postupka zbog čega je izuzetno važno utvrditi tko je odao podatke.

"Iznošenjem tvrdnji da 'iz DORH-a i USKOK-a cure informacije' diskreditiraju se uloženi napori i rad državnog odvjetništva u cjelini i potiče nepovjerenje u njegov rad", zaključuje se u priopćenju DORH-a.

Povezane teme