Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rimac nije jedina

"Nakrižaj malo pršuta" i 50.000 eura za kavicu: Čega smo naslušali iz tajnih snimki koje su curile iz istraga i kako je ozvučena - pogrešna kuća

Dosadašnje tajne snimke - 3
Dosadašnje tajne snimke - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dosadašnje tajne snimke - 3 Dosadašnje tajne snimke - 3 Foto: DNEVNIK.hr Dosadašnje tajne snimke - 6 Dosadašnje tajne snimke - 6 Foto: DNEVNIK.hr Dosadašnje tajne snimke - 5 Dosadašnje tajne snimke - 5 Foto: DNEVNIK.hr Dosadašnje tajne snimke - 4 Dosadašnje tajne snimke - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Dosadašnje tajne snimke - 2 Galerija 1/8 >>
Praćenje Josipe Rimac nije prva "zvučna" akcija. Javnost je tako slušala snimke zagrebačkog i vukovarskog gradonačelnika, gledala snimke večere premijera Sanadera. Tu se afere Veliki i Mali Maestro, i 50-ak tisuća eura - za kavicu. Svega je bilo.

Tajne su snimke raskrinkale mnoge. A jedna omotnica presudila je sumnjičavom Velikom Maestru! "Amo mi 'vamo sist, molin te!", čuje se na USKOK-ovoj snimci na suđenju za tu aferu.

Pročitajte i ovo Ilustracija zločinačko udruženje Uhićenja u tijeku: Nova akcija USKOK-a i policije Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu

Milijunski posao s ruskim ulagačima na Jadranu, sumnjalo se, bio je podmazan mitom. "Samo za ulaz u priču oko prodaje imovine tražila se tarifa od 50 tisuća eura za kavu. Za kavu!", govorio je u lipnju 2007. tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Kava je prisjela akterima jedne od najvećih hrvatskih korupcijskih priča. Iako su javnost tada zabavljali i likovi iz bajki.

"A zašto imaš tako velike uši i tako velika usta? Uuuuu! - Da te bolje progutam...", čulo se u travnju 2009. na snimci iz sudnice.

"U prvom naletu čovjek pomisli - imaju dovoljno, to se neće moći obraniti. Ali već nakon tjedan, dva, kad se uđe u spis, vidi se da u pravilu ima puno rupa", objašnjava odvjetnik Anto Nobilo.

Ozvučili pogrešnu kuću

"Ništa u životu nije savršeno, pa tako ni ove akcije...", dodaje i Ante Letica, s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba

Krivih je poteza bilo i u njegovo vrijeme, priznaje dugogodišnji hrvatski obavještajac u mirovini. "Jednostavno, ozvučili smo pogrešnu kuću, i to kad smo izišli smo vidjeli - pogrešna kuća...", dodaje Letica.

"Oslobađaju se od optužbe!", bila je to bilanca slučaja Peka: Nakon 13 godina suđenja i čak 4 presude.

Darovi kojima se dolazilo do povlaštenih informacija - sud nije smatrao mitom. A tajni telefonski razgovori od krunskog su postali nezakonit dokaz.

Neovlašteno snimanje i praćenje - zakonom je zabranjeno.

"Mora biti pokriveno sudskim rješenjima, moraju biti vremenska ograničenja poštivana za nova sudska rješenja, moraju biti opisi kaznenih djela, pa i navedeni razlozi zašto posebne radnje", kaže Nobilo.

Neke snimke nisu se mogle osporiti

Osporiti tajnu snimku Željko Sabo nije uspio. Bivši SDP-ov gradonačelnik Vukovara osuđen je zbog pokušaja podmićivanja vijećnika. Bilo iz USKOK-ove fonoteke, bilo s velikog platna u sudnici se moglo čuti svašta: pa i kako je dogovarana kupoprodaja ispita.

"Njemu je obrana 15., pa ak' hoćeš nakrižaj malo pršuta...?!", snimka je iz afere Indeks u rujnu 2009.

Najglasnije su odjeknule najiščekivanije minute, doduše, nijemog filma INA/MOL. I danas se nagađa jesu li Ivo Sanader i Zsolt Hernadi na snimci dogovarali proviziju.

"Zašto bi ja bio taj idiot koji će svom gostu doći i reći, to ste mogli biti i vi, i gospodin Sanader - upozoravam to se snima...", govorio u studenom u siječnju 2012. Mario Čerhak, vlasnik restorana.

Na sudu sa snimkama i Milan Bandić

Pravosudne muke na kojima se našao Milan Bandić otkrile su kako su se namještali poslovi, ali i zapošljavalo u metropoli.

"Jel ti znaš da je to dijete... moje familije koji je bio u Tigrovima i slučajno ostao živ?! Pa jel' vi osjećate ovu zemlju, majku vam Božju j****?! Pusti čovječe budi malo čovjek", moglo se čuti na duđenju Bandiću.

"Ako se službe DORH i policija postave na pravi način, onda su u prednosti, ako ne dozvole da se poduzete mjere kompromitiraju", objašnjava Letica.

I ranije su se tražile 'krtice' u vlastitim redovima, istraživalo tko je ugrozio tajne istrage.

"Ne smije se dozvoliti da osobe koje su pod mjerama da to osjete, niti da mi znamo da smo provaljeni...", dodaje Letica.

Dug je i složen put od praćenja do dokazivanja, kaže naš sugovornik. A na tome padaju i najveći slučajevi!

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene