Mala škola prognoze

Drevne civilizacije smanjivale su utjecaj intenzivne vrućine na posve zanimljiv način: Pogledajte o čemu je riječ

Meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić donosi kako su drevne civilizacije smanjivale utjecaj intenzivnih vrućina u svojim gradovima -sužavanjem ulica.

Dok intenzivne vrućine ruše rekorde, valja se prisjetiti civilizacija koje su stoljećima znali hladiti gradove. Tako je Stari Rim ublažavao učinak urbanog toplinskog otoka - i sužavanjem ulica smanjivao visoke poslijepodnevne temperature.

Time bi se smanjivali i prostori koji su izravno izloženi sunčevoj svjetlosti i stvarali džepovi zamjetno hladnijeg zraka. Svijetli zidovi i krovovi grčke arhitekture hladili su gradove odbijanjem sunčeve svjetlosti.

Danas mnogi gradovi podižu temperaturu smanjenjem zelenih površina i sječom drveća kako bi imali više mjesta za zgrade i automobile, a asfalt, beton i tamni krovovi snažno apsorbiraju toplinu sunca što za ljetnih vrućina uzrokuje porast temperature za šest do 11 Celzijevih stupnjeva.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Pročitajte i ovo Iz minute u minutu FOTO/VIDEO Nastavlja se eskalacija: Izrelska vojska objavila je li uspio napad Hezbolaha, na Zapadnoj obali najmanje jedan Palestinac ubijen

Pročitajte i ovo vlasnik skupocjene jahte FOTO Šeik koji je već ljetovao u Dubrovniku ponovno stiže u Hrvatsku: Poznato je zašto će se sastati s Plenkovićem