Spojili glave

Krema domaćih znanstvenika okupila se u Rijeci: "Imamo ogromne talente, mogli bismo biti europska sila"

"Creme de la creme" hrvatskih znanstvenika okupio se u Rijeci na prvom simpoziju Croscience. Cilj je ujediniti znanstvenike iz zemlje i inozemstva i dodatno razviti talent znanja, po kojem smo unatoč još uvijek "mršavim" ulaganjima, prepoznatljivi na svjetskoj karti.

Najutjecajniji hrvatski znanstvenici na jednom su mjestu. Svoja razmišljanja, iskustva i znanja kroz dva će dana razmjenjivati s kolegama, ali i mlađim nasljednicima.

"Ja mislim da sam se prijavila za ovu konferenciju unutar tri minute otkako je stigao mail. Kao mladi znanstvenik ja sam se nedavno vratila u Hrvatsku, jako mi je bitno vidjeti koje prilike postoje za mene", smatra Pegi Pavletić, sudionica simpozija u Rijeci.

Gotovo 300 registriranih sudionika za pretresti ima mnoštvo tema. Jedna od važnijih je kako mlade zadržati u znanosti i Hrvatskoj?

"Na primjer podrška, plaća mladim ljudima, ja mislim da je to jako važno pitanje jer ako si oni ne mogu priuštiti da iznajme stan koji su sve skuplji to je isto problem", smatra znanstvenik i organizator Nenad Ban.

Rješenje leži u većem ulaganju.

"Hrvatska sada ulaže ako se ne varam oko jedna posto, međutim Kanada ulaže oko tri posto BDP-a u znanost, znate koliki je kanadski BDP. To nije real estate business da ćete vi uložiti u znanost i iduće godine imati produkt koji ćete prodati ili koji će neka tvrtka preuzeti, znanost je ulaganje na duge staze, to će se isplatit tek za 10-12 godina", pojasnio je znanstvenik Igor Štagljar.

Za svijetom kaskamo kada je i o opremanju laboratorija riječ.

"Trebalo bi opremu centralizirati tako da ne dođe do dupliciranja opreme da veliki instrumenti se kupuju samo u 1 ili 2 i da su onda dostupni svim znanstvenicima i da postoji neki sustav kako svi znanstvenici mogu do toga doći i imati koristi od toga", ističe Iva Tolić, znanstvenica i organizatorica.

Za sada odlično koristimo hrvatsku pamet “izvana”- za unaprjeđenje sustava “kod kuće”.

"U mom laboratoriju i kolega koji su ovdje od Rudana preko Štagljara i Bana školovano je preko 50-ak do 100 mladih znanstvenika. Nažalost mnogi su ostali vani, ali neki su se i vratili. Kad bi se taj broj povećao ne par puta nego 10-ak puta Hrvatska bi bila moćna znanstvena sila u EU ikao ima mali broj stanovnika, ali imamo ogromne talente kao u sportu", naglašava znanstvenik Ivan Đikić.

Pa je prava šteta to ne iskoristiti jer pamet je na našoj strani - broj Hrvata na svjetskim listama najutjecajnijih znanstvenika iz godine u godinu samo raste.

Na ovom je događaju u petak Europska noć istraživača, a o cijelom okupljanju novinarki Katarini Jusić Mezgi više je rekao znanstvenik Igor Rudan. Poručio je kako je znanost zapravo jako zabavna te poželio da više ljudi sudjeluje u onom što oni rade. 

Cijeli razgovor pogledajte u prilogu. 

 

Pročitajte i ovo Čeka operaciju Barakuda napala Slovenca u šibenskom akvatoriju: "Pitanje je hoće li mu liječnici moći spasiti vid"

Pročitajte i ovo Nevjerojatno Iznenadio ih pronalazak na gradilištu, dosad iskopali stotine tona: "Zato su se neki toliko protivili ovoj lokaciji..."