INKLUZIJA DJEČJEG SRCA

Malena Lara uspjela ono što je sustav smatrao nemogućim: "Održala je svima lekciju"

Marica Mikulić majka je malog Ante, dječaka koji ima rijedak sindrom Cornelia de Lange. Podijelila je ovih dana na Facebooku fotografije i priču koja stoji iza njih, o maloj djevojčici Lari koja je sustavu pokazala kako Ante može biti uključen u vrtić i biti jedan od njih.

Kad se rodiš sa sindromom Cornelia de Lange, život koji je pred tobom neće biti lagan. Kad se rodiš sa CDL-om u Hrvatskoj, bit će još i teži. Sve o tome dobro zna mali Ante Mikulić iz Slavonskog Broda, a njegova majka Marica Mikulić još i bolje. Već godinama ona se bori za ostvarenje njegovih prava koja mu pripadaju kao osobi s invaliditetom četvrtog stupnja. 

Jedno od osnovnih prava za koje se dugo borila jest uključenje Ante u redoviti vrtić. Predugo je mama Marica slušala o tome kako Anti u vrtiću nije mjesto, kako vrtići nemaju uvjete ispuniti Antine potrebe i kako djeca neće htjeti ili moći prihvatiti Antu.

Lara i Ante Foto:Privatni album

U ožujku ove godine, s navršenih šest godina, svim raznim mišljenjima i preprekama unatoč, Ante je konačno uključen u vrtić. Ali nije to bilo samo puki ulazak u vrtić, bila je to potpuna inkluzija. Antu su uz dvije odgajateljice i asistenticu sva djeca potpuno prihvatila, štoviše, svi su se uključili u brigu za njega. Pa tako i djevojčica Lara, koju možete na ovim fotografijama vidjeti kako ga hrani.

"Mala djevojčica iz vrtića koja je održala lekciju odraslima što znači biti prijatelj i što znači pružiti podršku", napisala je Marica Mikulić na Facebooku pa dodala: "I tako su DJECA u vrlo kratkom vremenu zadovoljila sve Antine posebne potrebe bez ikakvih problema, dok su odrasli još uvijek ostali na tome da nemaju uvjete za posebne potrebe. Antina je posebna potreba da ima prijatelja i podršku... Rekla bih kao i potreba bilo kojeg djeteta..."

Lara i Ante Foto:Privatni album

Lara je ove jeseni krenula u školu, ali nije zaboravila na prijatelja Antu. Posjećuju se u Slavonskom Brodu jer Anti i kratki susreti s Larom puno znače.

Borba Ante Mikulića i njegove majke Marice s druge strane znači puno svoj djeci u Hrvatskoj koja nemaju adekvatnu potporu sustava oko svojih invaliditeta. Zato je Ante Mikulić za vrijeme svojeg nedugog života uspio postati simbol i inspiracija mnogima. I baš danas Ante ide u 14 sati na sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem, jer iako ima mjesto u vrtiću, Ante dobiva samo dvije rehabilitacijske terapije mjesečno po pola sata, a što je gotovo pa ništa s obzirom na njegovu dijagnozu.

Ako je mala Lara mogla učiniti toliko puno za malog Antu, što bi tek danas mogao učiniti veliki Andrej za svu djecu kao što je Ante?

Pročitajte i ovo Zamršen slučaj Pojavila se informacija da nasilnog dječaka sele u novu školu, pitali smo odvjetnicu je li to istina

Pročitajte i ovo ovo morate vidjeti VIDEO Govor ministra hit je na internetu: Teško i sam može objasniti što je želio reći