Roditelji, oprez!

Čak dva slučaja ostavljene djece u užarenim automobilima, spašavali ih vatrogasci

Dijete ostavljeno u automobilu Foto: Getty Images
Vatrogasci su imali čak dvije intervencije spašavanja djece iz užarenih automobila u dva hrvatska grada.

Vatrogasci su u Makarskoj i Kaštel-Lukšiću u utorak intervenirali kako bi spasili djecu zatvorenu u automobilima, na dan kad je Državni hidrometeorološki zavod upozorio na izuzetno opasno vrijeme zbog toplinskog vala.. 

JVP Makarska jedno je dijete spasio iz zaključanog automobila oko 17:30, dok su pripadnici DVD-a Kaštela drugo dijete iz automobila izbavili oko 20:30, piše Dalmatinski portal.

Ovo nije prvi slučaj da neodgovorni roditelji ostavljaju djecu zatvorenu u automobilima na suncu. Krajem lipnja pisali smo o šesnaestomjesečnoj bebi koju je neoprezna majka ostavila u automobilu. Do trenutka kada su vatrogasci bebu izvadili iz automobila, on se zagrijao na 30 stupnjeva!

Ne ostavljajte djecu bez nadzora

Po ljetnim vrućinama temperatura u automobilima penje se svakih 20 minuta, i to za gotovo dva puta više!

Hrvatska policija u suradnji s NZJZ-om Andrija Štampar upozorila je na opasnost ostavljanja djece bez nadzora u automobilu.

Dječji organizam ima slabiju mogućnost termoregulacije, tj. tijelo djeteta zagrijava se tri do pet puta brže od tijela odrasle osobe. Povišenje tjelesne temperature može dovesti do toplinskog udara i zatajivanja organa.

Za djecu i 15 minuta u pregrijanome automobilu može biti kobno!

Simptomi toplinskog udara: ubrzani puls, topla i suha koža, nemir, zbunjenost, glavobolja, vrtoglavica, smušenost/pospanost, gubitak svijesti.

Pročitajte i ovo vremenska prognoza Hrvatska u crvenom! Meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić donosi detalje o toplinskom valu

Kako zaštititi dijete?

Najvažnije je pobrinuti se da je dijete hidrirano i da uzima više manjih obroka dnevno, a idealna je hrana ona s velikim udjelom vode, minerala i proteina.

Odjeća  treba biti lagana, prozračna i pamučna. 

Prije vožnje poželjno je dijete otuširati mlakom vodom ili ovlažiti područja oko zapešća, vrata i iza koljena.

MUP je preporučio i ostavljanje laptopa, mobitela ili ključeva, nečega što trebamo uzeti sa sobom pri izlasku iz automobila, na stražnjem sjedalu, kako ne bismo izašli iz auta, a da ne pogledamo na stražnje sjedalo.

Ostale preporuke možete provjeriti ovdje.

Pročitajte i ovo Toplinski val Hrvatska se topi: U nekim gradovima u 7 sati bilo je više od 30 stupnjeva, većina zemlje u crvenom

Ako dijete ostavite bez nadzora, krivi ste

Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete, što predstavlja obilježje kaznenog djela Povrede djetetovih prava, upozorili su iz MUP-a.

Zbog ozbiljnih i potencijalno smrtonosnih posljedica odgovorna osoba bit će kažnjena zatvorskom kaznom u trajanju od 1 do 15 godina.