Nakon 34 godine

Vladin plan za priuštiv stan: "Kupcima ćemo vraćati dio poreza, a jedan program izazvat će veliku polemiku u javnosti"

Osnovni ciljevi Nacionalnog plana stambene politike RH do 2030. su priuštivo stanovanje, održivo stanovanje i prostor u funkciji stanovanja, a to ćemo postići kombinacijom četiri poluge - financijskom, poreznom, zemljišnom i ekološko-energetskom, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić na predstavljanju stambene politike, koju je Hrvatska čekala 34 godine.

"Tema stanovanja jedna je od važnijih tima jer je priuštivost stanovanja, ali i jeftinijeg najma problem velikog broja naših građana", istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić na predstavljanju Nacionalnog plana stambene politike Republike Hrvatske do 2030. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u petak u Zagrebu.

"Ovo je prvi puta u 34 godine državnosti da imamo ovakav srednjoročni plan", istaknuo je i dodao da je stanovanje jedna od osnovnih ljudskih potreba i da dom predstavlja temelj stabilnosti i sigurnosti pojedinca i obitelji, a sve češće i radno mjesto. Dodao je i da se radi o strateškom dokumentu u kojem su identificirani razlozi, kao i odgovori na iznimno visoke cijene stanova za kupnju, ali i najma u RH, te prvom takvom dokumentu od samostalnosti države, a za njegovu provedbu potrebno je 1,2 milijardi eura.

Procjena različitih institucija je da nedostaje od 232.000 do 286.000 stanova. Od više od dva milijuna stanova se 231.000 koristi za kratkoročni najam: "Hrvatska je stopom prenapučenosti u skupini država s velikom prenapučenosti stambene jedinice. Prosječan stanovnik Hrvatske raspolaže s 1,2 sobom, dok je prosjek EU-a 1,6 soba. Prosječan broj članova kućanstva u Hrvatskoj je 2,67 (treći najveći broj članova kućanstava u EU), dok je prosjek EU-a 2,3. Roditeljski dom se napušta s 33,4 godine i samo Portugal je gori. Prosjek EU-a je 26,5 godina i to predstavlja demografsku prepreku."

Predstavljanje Nacionalnog plana stambene politike Republike Hrvatske do 2030. - 11 Foto:Boris Kovacev/Cropix

Četiri poluge, tri cilja

Indeks priuštivosti u Hrvatskoj je takav da se u Dubrovniku s godišnjom plaćom može kupiti tek 3,2 kvadrata stana, u Zagrebu 6,7 kvadrata, a u Vukovaru 21,8 kvadrata. U Splitu se može kupiti 3,8 kvadrata.

Četiri poluge za priuštivije stanovanje su: financijska, porezna, zemljišna i ekološko energetska, a Bačić očekuje da će program pratiti i lokalna samouprava jer bez suradnje s njom neće biti priuštiva stanovanja.

Kao tri cilja Bačić je istaknuo priuštivo stanovanje, održivo stanovanje i prostor u funkciji stanovanja.

Za priuštivo stanovanje Vlada želi porezom aktivirati prazne nekretnine, poticati dugoročni najam, jačati pravnu sigurnost najamnog odnosa i gradnju stanova.

Predstavljanje Nacionalnog plana stambene politike Republike Hrvatske do 2030. - 8 Foto:Boris Kovacev/Cropix

Plan će u prosincu u javno savjetovanje

"Imamo odgovore na visoke cijene stanova za kupnju i najam", istaknuo je  Bačić i dodao: "'Radna skupina koja je radila na ovom planu sastojala se od stručnjaka iz različitih domena. Demografski, socijalni, prostorni aspekt - svega toga se tiče ovaj plan. Analizirali smo sve podatke kako bi se dobio omjer ponude i potražnje u Hrvatskoj- pregled tržišta nekretnina, analiza modela stambenog zadrugarstva u EU, analiza nekretnina za priuštivo stanovanje samo su neki od tih podataka", istaknuo je Bačić i dodao da se podaci temelje na podacima Eurostata i Državnog zavoda za statistiku (DZS) te OECD-a te su za njegov nastanak proveli niz analiza modela stanovanja.

"Ovaj dokument će biti usmjeren demografskoj obnovi, priuštivom stanovanju, poticanju mobilnosti te zelenoj stanogradnji kako bismo čuvali prostor koji je uz naše ljude najvažniji resurs”, kazao je i dodao da je sam koncept završen, kao i akcijski plan koji će biti na javnom savjetovanju, ali se provodi proces vanjskog vrednovanja: "Vjerujemo da će početkom prosinca biti vrednovanje završeno, nakon čega će Plan ići u javno savjetovanje. Dotad ćemo imati niz prezentacija, među ostalim Gospodarsko-socijalnom vijeću (GSV), kao i predstavljanje gradovima i općinama."

Međunarodni monetarni fond (MMF) je procijenio da Hrvatskoj nedostaje 232.750 stambenih jedinica, a PwC-ova procjena je 286.005. Ekonomski institut procjenjuje da Hrvatskoj nedostaje 236.731 stambenih jedinica.

Stanovanje je jedna od najvažnijih tema u Hrvatskoj, rekao je Bačić i upozorio da 40 posto stambenog fonda - 958.000 stanova ne služi za stanovanj: "Proteklih godina bilježimo snažan rast cijena nekretnina i najma te potražnju veću od ponude. Ulaganje u nekretnine građanima je oblik štednje. Za kratkoročni najam u turističkom sektoru koristi se 231.000 stambenih jedinica. Porasla je potražnja stranih državljanja za nekretninama u Hrvatskoj. Posljedice energetske krize i povećanje cijena građevinskog materijala utjecale su na rast cijena. Udio praznih stanova dosegnuo je 25 posto ukupnog stambenog fonda - 595.500."

"Nama trebaju novi stanovi na tržištu koji će omogućiti priuštivo stanovanje", poručio je Bačić i rekao da je potrebno što prije aktivirati prazne stanove.

Kao dobar alat u aktivaciji praznih nekretnina istaknuo je porez na nekretnine, ali i naglasio da porezna politika nikada ne može riješiti sve izazove u bilo kojem sektoru. Također je najavio da će u idućih godinu do dvije dana u potpunosti aktivirati nekretnine u vlasništvu RH koje sada nisu u funkciji stanovanja.

Poručio je i da je nužno zaustaviti prenamjenu stambenih jedinica koje služe za stanovanje u turističke apartmane za kratkoročni najam, koje strahovito smanjuju ponudu na tržištu.

Predstavljanje Nacionalnog plana stambene politike Republike Hrvatske do 2030. - 9 Foto:Boris Kovacev/Cropix

Niz novina

Ciljeve će, kazao je Bačić, ostvariti i potporom na potpomognutim područjima, između ostalog, i kroz izmjene Zakona o stambenom zbrinjavanju te programom izgradnje i obnove stambenih jedinica u državnom vlasništvu na tim područjima, za stambeno zbrinjavanje mladih osoba i mladih obitelji. 

Ciljeve će također nastojati ostvariti potporom u ruralnim područjima kroz program stambenog zbrinjavanja mladih u prigradskim i ruralnim područjima. Donijet će se i posebni program za prigradska i ruralna područja kako bi se lakše izgradile kuće.

Planira se i povećanje kapaciteta studentskog smještaja izgradnjom novih studentskih domova te poticanje djelovanja neprofitnih stambenih zadruga te uspostava revolving fonda iz kojeg će se financirati cjelokupni Nacionalni plan stambene politike. U fond će se ulagati sredstva državnog proračuna, fondova EU-a, zajmovi banaka, kao i novac koji će građani uplaćivati kroz korištenje mjera priuštiva stanovanja.

Novi Zakon o prostornom uređenju otvorit će novu namjenu prostora za priuštivo stanovanje, kazao je te je govorio i o novom Zakonu o poticajnoj stanogradnji: "Ovim zakonom Agencija za pravni promet i posredovanje nekretinama (APN) postaje središnje tijelo za provedbu poticane stanogradnje i priuštivog najma. Uvodi se novi način financiranja izgradnje POS zgrada. U suradnji s JLS-ovima gradit će se nova stambena naselja. Cijene priuštivog stanovanja formirat će se po regijama."

Povećat će se, dodao je, ponuda stanova po povoljnijim uvjetima. 50 posto stanova u POS zgradama bit će za prodaju, a 50 posto za priušitiv najam. Poboljšat će se model potpore za gradnju obiteljskih kuća, a kombinacijom svih modela POS-a planira se izgraditi 8000 stambenih jedinica.

Protiv stambenog stresa: Jedna od mjera program priuštiva najma

"Program koji će izazvati najviše polemike je program priuštivog najma", kazao je Bačić i objasnio da će program obuhvatiti kućanstva koja ostvaruju prihode ispod prosječne razine, a iznad granice siromaštva, i prioritet će imati mladi.

Prvi put se u Hrvatskoj otvara mogućnost javno-privatnog vlasništva partnerstva tako da se stanovi predaju na upravljanje APN-u, najavio je Bačić i objasnio: "APN raspisuje javni poziv za najmodavce i najmoprimce prema regionalnim pokazateljima stambenog jaza. Stambena jedinica u privatnom vlasništvu mora biti prazna najmanje dvije godine. Vlasnik predaje stambenu jedinicu APN-u na upravljanje na razdoblje tri do 10 godina i jamči mu se pravna sigurnost."

"Tim ćemo dijelom riješiti probleme najmodavaca - od nesigurnosti, problema i kašnjenja s plaćanjem... Vlasniku stambene jedinice daje se poticaj za sudjelovanje u Programu u iznosu medijalne najamnine u dvije rate. Najmoprimac uplaćuje APN-u mjesečno priuštivi iznos najamnine i jamči mu se siguran najam na ugovoreni rok", kazao je Bačić.

Priuštivo stanovanje, podsjetio je, podrazumijeva okolnost u kojoj kućanstvo troši do 30 posto ukupnih prihoda na troškove stanovanja.

Najavio je i posebne mjere za mlade i mlade obitelji, što se odnosi, između ostalog, na povrat plaćenog poreza na promet nekretninama za kupnju prve nekretnine te povrat 50 posto plaćenog poreza na dodanu vrijednosti za prvu nekretninu: "Program povrata poreza za mlade - do 45 godina definirat će kriterije za povrat - veličina stambene jedinice, broj članova obitelji, maksimalna vrijednost jedinice..."

"Kombinacijom četiri poluge - financijskom, poreznom, zemljišnom i ekološko-energetskom - utjecat će se na stabilizaciju tržišta nekretnina za kupnju i najam. Kroz programe POS-a izgradit će se 8000 stambenih jedinica. Na potpomognutim područjima izgradit će se i obnoviti 2000 stambenih jedinica. Vidjet ćemo kako će naši građani reagirati. Aktivirat će se najmanje 1200 državnih stanova uz dodatno preuzimanje dijela stanova u vlasništvu javnog sektora. Aktivnom zemljišnom politikom i poticanjem rada neprofitnih stambenih zadruga izgradit će se 1200 stambenih jedinica. Kroz Program priuštivog najma aktivirat će se 9000 stambenih jedinica. Za predviđene mjere potrebno je osigurati 1,2 milijarde eura", najavio je Bačić i poručio: "Hrvatska je zemlja u kojoj je dostupno priuštivo i održivo stanovanje - to je naša vizija."

Upitan o programu priuštivog najma, Bačić je rekao da je riječ o enormnom poslu za državu, koja preuzima odgovornost upravljanja stanom u privatnom vlasništvu i preuzima na sebe brigu s najmoprimcem: "Želimo pokazati da ćemo Zakonom o najmu stanova omogućiti pravnu sigurnost najmodavcu i najmoprimcu. Agencija će u ime vlasnika imati odnos s najmoprimcem. U javnom pozivu ćemo propisati kriterije za najmodavca i najmoprimca. Ne može sad netko s nekim raskinuti dugoročni ugovor pa ući u naš program. Mi želimo prazne stanove dići na tržište, a ne postojeće zamijeniti da uđu u naš program."

Sve mora biti pravno-imovinski čisto, istaknuo je i dodao da se najmoprimac može prijaviti na najmanje tri i najviše 10 godina. Što se tiče konkretnog primjera, naveo je: "Kada potpišemo, isplaćujemo najmodavcu unaprijed iznos. Za šest godina je primjerice iznos 42.000 eura, za Zagreb, za stan od 65 kvadrata. Ići će u dvije rate. Odmah isplaćujemo isti dan prilikom potpisa ugovora 50 posto, a nakon određenog vremena, otprilike polovice najma, preostali dio. Kad novac sjedne, kad najmoprimac uđe u stan, on će onda Agenciji plaćati priuštivu najamninu."

S obzirom na to da baš nije jasno zašto bi se to nekome isplatilo, novinari su ministra pitali o smislenosti te mjere, a on je odvratio da netko tko nije u programu na tom stanu nema nikakve prihode, dok bi ovako dobio značajan novac. Ali imajući na umu da se za 65 kvadrata u Zagrebu može dobiti do 850 eura mjesečno, upitno je zašto bi netko ušao u program i tako izgubio najmanje 300 eura u državnom modelu. Bačić je rekao da bi oko 60 posto plaćao najmoprimac, a ostatak država.

No, s konkretnim izračunima baš i nisu u slučaju novinarskih pitanja bili konkretni. Državni tajnik Željko Uhlir Željko Uhlir je kazao da imaju brojne analize i tri velike tablice koje ovise o broju ukućana, prihodima i dobi njihove djece: "Ako je dvoje ljudi s prosječnim plaćama, 30 posto njihovog prihoda, plus režije, može biti priuštiva najamnina." "Jedan od primjera: izračun za medijalnu plaću - dvije odrasle osobe koje zarađuju i dvoje djece mlađe od 14 godina. To dvoje odraslih ima 2118 eura, troškovi režija su oko 213 eura. Ostaje raspoloživo, a od toga 30 posto smije biti priuštiva najamnina. Ostaje priuštiva najamnina od 571 euro."

Upitan tko će sve moći aplicirati za priuštivo stanovanje, Bačić je objasnio: "Svi oni čija su mjesečna primanja nedostatna da im trošak stanovanja prelazi 30 posto, ali da im primanja nisu ispod minimalne plaće. Oni su onda u tretmanu socijalnog sustava i oni će drugim mjerama biti regulirani. Dakle, oni koji su između prosječne plaće i minimalne plaće." No, zasad nemaju procjenu koliko je to kućanstava jer je to, kažu, zahtjevan proces.

Pročitajte i ovo Jeste li čuli za stambene zadruge? Kredit ili nasljedstvo ne moraju biti jedini put do stana: Jedan grad u Hrvatskoj posegnuo je za drugačijim rješenjem

Pročitajte i ovo Društvena održivost Duh Crvenog Beča: Socijalno stanovanje nije samo za siromašne

Pročitajte i ovo muke po nekretninama Na što sve treba paziti ako kupujete stan: "Dvaput sam mislio da je gotovo, a onda se dogodio obrat"