Milovanović pobjegao deset minuta prije pretresa

Policijske snage Republike Srpske pretresle su dva objekta na području Doboja za koje se vjeruje da ih je koristio Željko Milovanović koji je u bijegu, a za kojega su mediji objavili da je dovezao skuter s eksplozivnom napravom koja je usmrtila Ivu Pukanića i Niku Franjića.

Prema neslužbenim informacijama Željko Milovanović je pobjegao policiji nedugo, možda desetak minuta prije nego su upali u jedan objekt kako bi izvršili pretres.

Tom prilikom pronađeni motoristička kaciga, nešto novaca, oružje te mobiteli, gps uređaji i slični predmeti.

Službene informacije stigle su nekoliko sati nakon neslužbenih.
 
>>
Policija zna tko je dovezao skuter, traje potraga u Hrvatskoj i BiH

>> 'Hadžić na dan ubojstva bio s Matanićima i Mafalanijem'

Bosanski Srbin Željko Milovanović na popisu je osoba za koje se sumnja da su sudjelovale u ubojstvu Ive Pukanića i Nike Franjića i za njim je u Doboju tragala policija, potvrdio je u voditelj Odjela za posebne istrage pri Posebnom Tužiteljstvu Republike Srpske Darko Ilić.

On je pojasnio kako je u petak na području Doboja pretraženo i nekoliko objekata za koje se sumnja da ih je koristio Milovanović.

Pronađena je i crna kaciga identična onoj korištenoj tijekom likvidacije Pukanića i Franjića u Zagrebu Darko Ilić Potraga za njim pokrenuta je temeljem suradnje s hrvatskom policijom a iz Posebnog tužiteljstva RS potvrdili su kako je Milovanović, poznat i pod nadimcima Gavra odnosno Crveni vjetar, uspio pobjeći pred policijskom potjerom i to tek nešto prije policijske racije.

Tijekom pretrage objekata u kojima je boravio navodno su pronađeni 'predmeti i oprema' koji potvrđuju da je sudjelovao u ubojstvu Pukanića i Franjića.

Ilić je novinarima u Banja Luci kazao kako je pronađena oprema poput ručnih radio-stanica, sustava za navigaciju te za praćenje osoba. Pronađen je i ključni dokaz koji vodi do Milovanovića kao počinitelja koji je skuter s eksplozivom dovezao na parkiralište ispred 'Nacionala'.

'Pronađena je i crna kaciga identična onoj korištenoj tijekom likvidacije Pukanića i Franjića u Zagrebu', kazao je Ilić.

Policija je također pronašla desetak mobilnih telefona, novčanica vrijednosti 500 eura ali i jedan dokument koji potvrđuje da je Milovanović boravio u SAD.

Policija nastavlja tragati za Milovanovićem a ilić je najavio kako će prikupljeni dokazni materijali biti ustupljeni hrvatskom USKOK-u

U tamošnjoj policiji su, inače, zrazili nezadovoljstvo što u medije cure informacije o samome tijeku policijske operacije što značajno otežava vođenje istrage.

Prema medijima u BiH, 43-godišnji Željko Milovanović, koji je trenutačno u bijegu, poznat je po nadimcima 'Gavro', 'Crveni vjetar' i 'Letač'. Rodom je iz Belog Manastira, a ima dvojno državljanstvo Hrvatske i BiH. Bivši je pripadnik tzv. Crvenih beretki, kojeg se tereti za ratni zločin u Slavoniji. Nalazi se na Interpolovoj tjeralici, ali i tjeralici osječkog Županijskog suda zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva tijekom srpske agresije na Hrvatsku. 

Milovanović je i bivši specijalac Jedinice za specijalne operacije Milorada Ulemeka-Legije.

Mediji pišu da je 2003. u Beogradu sudjelovao u spektakularnoj pljački Delta banke iz koje je tada odneseno 1,5 milijuna dinara. U dva navrata je uspio pobjeći nakon uhićenja, jednom s beogradskog suda, a drugi put iz zatvora u Kuli.

Za njim, osim osječkog suda, zbog ubojstava, pljački, otmice i krađe tragaju sudovi u Beogradu, Novom Sadu i Subotici.