Baranja je već oborila apsolutni rekord broja turista i bilježi 28 posto više dolazaka nego prošle godine u ovo vrijeme. Neki vole prirodu, neki hranu, a turisti su čak i poslovne žene koje u Branju dolaze kako bi se – lišile stresa.
Vlakićem ili pješice, biciklom ili brodom, nije bitno, jer mir, lov, ribolov, ili avantura u Baranji postaju sve prepoznatljiviji. Čini se, isto tako i baranjski kulen i vino. Priču donosi Tin Kovačić.
"Tajna dobrog kulena je zrelo meso, domaća paprika začinjena s puno znanja i ljubavi proizvođača", rekla je Radmila Stojković, proizvođačica kulena.
"Otvorili smo se. Turisti nam dolaze, kušaju naša vina i odlaze s oduševljenjem", rekao je Josip Vardžić, vinar.
Cijene su pristupačne, a kvaliteta – na europskoj razini.
"Usporedba francusko vino, baranjsko vino? - 1:0 za baranjsko vino", kaže Vardžić.
Turisti u Baranju ove su godine pristigli u rekordnom broju, 28 posto više nego prošle godine. Koronakriza je zaboravljena. I ako se ovako nastavi, sezona u Baranji bit će slatka.
Profili turista su različiti. Na šetnici u Kopačkom ritu organizirano su došle i zaposlene žene, i to kako bi se odmorile od stresa urbanog načina života.
"Otkrila sam da je ovo savršena zelena kulisa za ženski vikend u Hrvatskoj. Žene su se prvo oduševile mirom, tišinom na mjestu gdje spavamo. Cilj igre je vratiti se kući sretan. Uvijek mi kažu ti muževi čije su to žene - to je najbolja investicija", kaže Alma Premerl-Zoko iz Zagreba.
Pa i obiteljska gospodarstva počinju disati.
"Imamo u tovu 120 komada svinja. Možemo li živjeti od čvaraka i od paprike? Teško, ali puno truda treba uložiti", rekla je Melinda Kovač iz Kotline.
Čini se da baranjska paprika peče – više od uboda komaraca, pa će za ovakav početak sezone na zapadnoj strani rijeke Drave – uzdignuti čašicu.
Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.