Reagirao i HNB

Banke udaraju na građane visokim naknadama, ministar poručuje: "Nema potrebe za tim iznosima"

Nakon što je Dnevnik Nove TV otvorio priču o naknadama banaka za poslovanje, od čega godišnje samo od građana uprihoduju više od 300 milijuna eura, o svemu su se oglasili i guverner HNB-a i ministar financija. Ministar poručuje da su naknade previsoke i da se traži rješenje problema.

Gospođa Lidija iz Rijeke se redovno služi uslugama svoje banke. I slijedom toga redovno plaća i mnoge naknade.

"Naknade su od 0,35 centi do euro, euro i pedeset za neke usluge i to ista banka u kojoj dobivam plaću. Vrlo neugodno jer te naknade sad rastu", rekla je.

Nije joj problem samo visina naknada i način na koji se ona određuje, nego i razlog za što se sve mora platiti. Naknada za potvrdu o poslovanju stoji između jednog i jednog i pol eura. Za fotokopije dokumenata o poslovanju plaća se 10-ak centi po stranici. Možete i provjeriti autentičnost novčanica za desetak centi po novčanici, a ako želite nekome u banci u kojoj i sami imate račun uplatiti gotovinu, to će vas stajati između pedeset centi i 200 eura - ovisno o iznosu kojeg uplaćujete.

Zbog rasta naknada Hrvatska narodna banka je već reagirala.

"Mi smo poslali okružnicu bankama u kojoj tražimo da ustanove i predstave metodologiju mijenjanja naknada. Ono što bih ja volio vidjeti je da se broj tih naknada smanjuje", poručio je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

Ministarstvo će sigurno reagirati, no ministar još ne otkriva kako.

"Mi o tome vodimo razgovore s različitim institucijama i udruženjima, no to pitanje ne bih danas komentirao", rekao je ministar financija Marko Primorac.

Jer, kaže, čeka cjelovito rješenje. Ipak, jasno će reći svoj osobni stav.

"Mislim da su naknade koje banke naplaćuju u Hrvatskoj previsoke, da nema potrebe da naplaćuju naknade u tom obliku i tim iznosima i na taj način određenoj grupi korisnika, a zapravo svim građanima. Razgovaramo o tom pitanju i tražimo primjerena rješenja", nadodao je Primorac.

A Primorčev slovenski kolega koji mu je u srijedu bio u posjeti poručuje da situacija ni tamo nije bitno drugačija, naknade su visoke, a konkurencija na tržištu mala.

"Ja bih bio vrlo zadovoljan kad bi nam došle nove banke na tržište, tako da kad je manja konkurencija banke si mogu, kao i svugdje drugo u privredi, priuštiti ono što ne bi mogle kada bi konkurencija bila veća", rekao je slovenski ministar financija Klemen Boštjančič.

A ako se konkurencija ne pojavi, očito će se trebati razmišljati i o nekim drugim potezima.

Pročitajte i ovo podrška Ukrajini Ivana Petrović o samitu u Dubrovniku: "On je prije svega napravio veliki šou..."

Pročitajte i ovo Opet pala rampa Novi problemi s Jadrolinijom, iz Sindikata oštro: "Treba krenuti od glave i tu glavu napokon promijeniti"