najprije odbio

Vučić stiže na samit u Dubrovnik? "Njega su zvali, a Milanovića nisu"

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić Foto: Afp
Na samitu Ukrajina - Jugoistočna Europa neslužbeno dolazi i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić iako je prvobitno odbio sudjelovati na događaju.

Zbog samita Ukrajina – Jugoistočna Europa Dubrovnik će u srijedu biti gotovo prometno blokiran. U grad na jugu Jadrana stižu predsjednici, premijeri, ministri, među njima najzvučniji Volodimir Zelenski. 

Prema neslužbenim informacijama portala 24sata, na samit bi trebao doći i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. 

Umjesto njega, na samit je prvobitno trebao doći srbijanski ministar vanjskih poslova Marko Đurić. 

Prije samo dva dana Vučić je negativno komentirao Deklaraciju koja će biti predstavljena u Dubrovniku. 

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

 

Samit započinje u srijedu, a točna lokacija i satnica se, prema sigurnosnim pravilima organizacije ovakvog događaja, i dalje drže tajnim. 

Na samitu se očekuje usvajanje Dubrovačke deklaracije. Njome bi se osudila ruska agresija, izglasala potpora suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i podrška mirovnom planu predsjednika Zelenskog. Također bi se podržao i put Ukrajine prema Europskoj uniji.

Ovo je treći samit vezan za budućnost Ukrajine. Prvi je bio u Ateni 2021. godine, a drugi u veljači ove godine u Tirani. U Dubrovniku se očekuju predstavnici 14 zemalja.

Navodno je Zelenski Plenkoviću predložio da upravo Hrvatska bude domaćin samita prije šest mjeseci kada ga je nazvao da mu čestita pobjedu na parlamentarnim izborima. 

Pročitajte i ovo Velika šteta Nalet poplave ih je šokirao: "Bilo je kaotično, morali smo pustiti bujicu da ide kroz kuću"

Pročitajte i ovo Važan događaj Na jugu Hrvatske mjere osiguranja kakve se ne pamte: "Nemam pojma kada on stiže, hvata me panika"