Bravo Mate

Rimčev Concept_One postao službeni automobil Formule E

Inovativna tvrtka za proizvodnju električnih automobila, Rimac Automobili, najavila je da će ustupiti jedan od svoj ekskluzivnih Concept_One superautomobila za FIA Formula E prvenstvo, novo oformljenu klasu natjecanja za električne automobile.

Rimac Automobili zapravo je obitelj entuzijasta, inženjera i dizajnera koji su s radom započeli 2009. u želji da otkriju nove načine da automobili idu brže i da dokažu svijetu da električni automobili mogu itekako biti zabavni. Njihova priča savršeno se uklapa u filozofiju Formula E prvenstva.

Concept_One, jedinstveni potpuno električni automobil koji do stotke ubrzava za jednako onoliko vremena koliko i bolid Formule E, biti će ustupljen direktoru Formule E tijekom svih natjecanja kojime će se koristiti za pregled staze i druge dužnosti uz nula emisija štetnih plinova. Concept_One također će se koristiti i za putničke obilaske staza tijekom natjecanja Formule E.

Concept_One koristi tehnološki napredan pogonski sklop koji se sastoji od četiri pojedinačna pogonska sustava pri čemu se svaki sastoji od proizvođačeva vrlo snažnog sinkronog motora sa stalnim magnetom i prijenosne jedinice. Svaki od četiri sustava neovisno o drugome pogoni jedan od kotača što omogućava dosad neviđene razine upravljivosti i prilagodljivosti zahvaljujući Rimčevom All-Wheel-Torque-Vectoring sustavu.

S izlaznom snagom od 1088 KS i okretnim momentom od 1600 Nm dostupnih od 0 do 6.500 o/min, svaki kotač može neovisno ubrzavati ili usporavati u tek djeliću sekunde što omogućava izvrsnu upravljivost i nevjerojatno vozno iskustvo. Naravno, poput bolida Formule E, i Concept_One je potpuno električan te stoga nema nikakvih ispušnih plinova.

Mate Rimac, izvršni direktor Rimac Automobili, rekao je: ''Utrke su oduvijek bile pokretač inovacija. Zbog njih mi i postojimo obzirom da je Rimac Automobili nastao kao rezultat moje strasti za utrkama i elektronikom. Smatramo da će Formula E biti inkubator za tisuće inovacija i tehnologija koje će doprinjeti prilagodbi električnih pogonskih sklopova i prateće tehnologije za mnoge aplikacije. Logično je da ovakav automobil koji istinski koristi mogućnosti koje ova tehnologija nudi i sudjeluje u ovoj klasi natjecanja. Concept_One pokazuje već danas što će tehnologija pružati sutra. Naše čvrsto partnerstvo s Formula E serijom jedinstvena je prilika da pomaknemo granice još dalje.''

Alejandro Agag, izvršni direktor Formule E, na to je dodao: ''Vrlo smo uzbuđeni što ćemo raditi s tako inovativnom tvrtkom kao što je Rimac Automobili. Concept_One je fantastičan primjerak moderne tehnologije i veselimo se što ćemo ga pokazati ljubiteljima Formule E na utrkama i što ćemo im pokazati pravi potencijal električnih automobila i mogućnosti koje budućnost nosi.''

Mate Rimac i Greyp Bikes proizveli bicikl za kineski Qoros

Napokon i službeno: e-M3 Rimac Automobila drži dva svjetska rekorda!

FIA Formula E
Formula E je novo prvenstvo pod pokroviteljstvom FIA-e u kojem će se natjecati bolidi pogonjeni isključivo električnom energijom. Ova nova serija natjecanja predstavlja viziju budućnosti automobilske industrije tijekom nadolazećih desetljeća te će istovremeno poslužiti kao okvir za istraživanje i razvoj električnih vozila, ali i dodatno potaknuti interes za ovakav tip automobila te promovirati održivost.

Početak inauguralne sezone zakazan je za rujan 2014. a natjecanje će se održavati u srcu 10 vodećih svjetskih metropola uključujući London, Peking i Los Angeles, pri čemu će bolidi odmjeravati snage pored nekih od najpoznatijih znamenitosti tih gradova.

U prvoj sezoni natjecati će se 10 timova sa po dva vozača koji će zajedno stvarati jedinstvenu i uzbudljivu trkaću seriju formiranu s ciljem da privuče jednu sasvim novu generaciju ljubitelja automobilističkog sporta. U obliku 'otvorenog prvenstva' ova će serija proizvođačima automobila i konstruktorima pružiti priliku da predstave svoje inovacije u području električne energije u trkaćem okruženju dok će bolidi morati biti dizajnirani prema tehničkim specifikacijama FIA-e.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na mobilnih uređaja.