Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Napokon i službeno: e-M3 Rimac Automobila drži dva svjetska rekorda!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
FIA je napokon potvrdila da automobil tvrtke Rimac Automobili e-M3 drži dva svjetska rekorda i čeka potvrdu za još tri rekorda.

Svjetska automobilistička federacija (FIA), nakon više od godinu dana iščekivanja, potvrdila je dva svjetska rekorda automobilu e-M3 tvrtke Rimac Automobili, dok se za tri još uvijek čeka potvrda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna STIŽE MODEL C2 Mate Rimac najavio novi automobil i progovorio o nesreći Richarda Hammonda: "To mi je oduzelo 10 godina života" Slika nije dostupna OD 100 DO 200 NA SAT Evo što je oduševilo i legendarnog Clarksona: Pogledajte nevjerojatno ubrzanje Rimčeve električne jurilice!

''Morali smo čekati više od godinu dana da bi dobili odobrenje od FIA-e za objavu rezultata. No, dok smo čekali, napravili smo još brži automobil. Naš Concept One može pobijediti e-M3 i to za puno'', rekao je vlasnik tvrtke Mate Rimac u izjavi za medije.

FIA je potvrdila rekord od 7.549 sekudni na 201 metar te 11.808 za čevrt milje a još se čekaju potvrde za rekorde na milju, pola kilometra i kilometar. Rekordi su postignuti u kategoriji A, grupa VIII (električna vozila) klasa 3 (iznad 1000 kg).

Ove rezultate Rimac Automobili ostvarili su u travnju prošle godine u prerađenom BMW-u M3 (E30 iz 1984 godine). Treba naglasiti da je ovo prvi hrvatski automobil čije rekorde priznaje Gunisseova knjiga rekorda i FIA.

Osnovač i vlasnik tvrtke Mate Rimac sa samo 19 godina počeo je preradu spomenutog BMW-a. Nakon što mu je eksplodirao benzinski motor odlučio je napraviti EV. Nakon godine dana auto je bio gotov ali se vlasniku nije sviđala činjenica da je automobil dosta težak, nedovoljno jak i sa malim dometom. Znajuči da postoji veliki potencijal kod električnih vozila, mladi Rimac okupio je ekipu stručnjaka kako bi napravili vrhunski električni automobil.

Rimac u Frankfurtu predstavio fenomenalni Concept One

Concept One predstavljen na prestižnom okupljanju Concorso d’Eleganza

Rezultat je zelena neman nazvana e-M3 koja u konačnici ima preko 600 KS te 900 Nm okretnog momenta. Ubrzanje do 100 km/h traje samo 3.3 sekunde uz maksimalnu brzinu od 280 km/h.

Sada nam ostaje samo da čekamo kako će se pokazati novi Concept One. Da podsjetimo, četiri električna motora s ukupno 1088 KS snage pružaju nezaboravno iskustvo vožnje pravog superautomobila. Rimac Concept One tako postiže ubrzanje od mrtve točke do 100 km/h za tek 2.8 sekundi i nastavlja ubrzavati do ograničene maksimalne brzine od 305 km/h. Pri tome, 92kWh energije koliko iznosi kapacitet baterija dovoljno je za autonomiju od maksimalno 600 km.

Proizvodnja će biti ograničena na 88 jedinica s tempom proizvodnje od 10 do 15 automobila godišnje. Svaki Concept One biti će prilagođen željama kupaca koji će neovisno o izboru boja ili tkanina dobiti pravo remek-djelo.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene