Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više sati u predškoli

Pročelnik Juroš o uvođenju male škole u metropoli: "Pozdravljamo, ali ovo trenutno nije izvedivo ni u Zagrebu, ni u Hrvatskoj"

Umjesto osam u osnovnu školu od 2025. trebalo bi se ići devet godina, i to na način da se trostruko poveća broj sati koliko će ih djeca provesti u programu predškole, koja se sada provodi uglavnom u vrtićima. Što o ovoj temi misle u najvećem gradu Hrvatske doznala je reporterka Dnevnika Nove TV Karla Trstenjak.

Poznato je da Zagreb muku muči s nedostatkom mjesta u vrtićima, uskoro će upisi, brojni se roditelji boje hoće li im dijete dobiti mjesto. Nema svaka škola kapacitet za prihvat male škole.

Reporterka Dnevnika Nove TV Karla Trstenjak o ovoj temi razgovarala je s Lukom Jurošem, pročelnikom gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade.

Juroš je u rekao kako Grad Zagreb svakako pozdravlja devetogodišnje obvezno obrazovanje, ali naglašava da Grad za to jednostavno nema prostora.

Pročitajte i ovo Barbara Štrbac i Anka Mrak Taritaš - 5 12 dana nakon izbora Mrak Taritaš za Dnevnik Nove TV: "Ne vidim pregovore s DP-om kao pro forme"

"Grad Zagreb to svakako pozdravlja jer se tako Hrvatska napokon stavlja uz bok ostalim europskim zemljama, ali istovremeno Grad Zagreb trenutno nema mjesta za svu djecu. Mi ulažemo, više od 100 milijuna eura u 28 novih vrtića, ali u ovom trenutku ni sa strane prostora ni sa strane odgojitelja ovo zasad sigurno nije izvedivo ni u Zagrebu niti u Hrvatskoj", komentirao je Juroš dodajući kako bi odgovor o stručnom kadru koji bi kurikulum trebao provesti, trebalo pružiti Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Juroš je istaknuo kako je u Europi standard da se deveta godina obveznog obrazovanja provodi u školama pa, kaže, nije jasno zašto to ovdje nije slučaj. Naglašava kako financiranje ovo ovog pitanja nije rješeno. 

Pročitajte i ovo Marko Biočina - 2 o čemu se pregovara? Dnevnik Nove TV proučio program DP-a te ga usporedio s onim HDZ-a i SDP-a: Koliko je tu sličnosti, a koliko razlika?

"Zašto se ono što financira država, a to su škole, u ovom slučaju prebacuje na gradove i općine, a to su vrtići. U Gradu Zagrebu u školama nema dovoljno prostora, mi imamo višesmjenske škole u više od polovice škola", rekao je Juroš dodajući kako o ovoj temi treba dalje razgovarati.

O samom sadržaju kaže kako je prijedlog modeliran na dobrim europskim praksama za obvezno školsko obrazovanje, ali nije jasno kako bi se prijelaz iz vrtića u školu trebao provesti u praksi.

Pročitajte i ovo Pucnjava i eksplozije u Rusiji Petorica napadača VIDEO Pucnjava i eksplozije u Rusiji: Napad na policajce, sedam mrtvih i četvero ranjenih

"Vidimo da je potrebna značajna suradnja kako u praksi tako i u dizajnu kurikuluma izmešu dječjih vrtića i osnovnih škola", naglasio je Juroš. 

Prijedlog je u javnoj raspravi, a s devetogodišnjim obrazovanjem planira se krenuti već u 2025. godini.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene