Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što si sanjao?

Znanstvenici korak bliže snimanju snova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su sve bliže snimanju snova i interpretaciji istih.

Naime, tvrde da su razvili sustav koji im omogućava snimanje aktivnosti mozga na većoj razini. Znanstvenicima je prije jedini način da uđu u nečiji san bio taj da čovjeka upitaju što je sanjao te da isto poslije interpretiraju. No, dr. Moran Cerf se nada kako će ubrzo uspoređivati sjećanje na san s elektroničkom vizualizacijom moždane aktivnosti.

Pročitajte i ovo Provjereno: Bibliobus - 5 Na kotačima Svaki dan vozi stotine kilometara, ali nije profesionalni vozač: Pogledajte zašto se Anti djeca najviše vesele Slika nije dostupna Uništavate si zdravlje! Ovo nikako nemojte raditi prije spavanja...

>> Osvojio 1.000 eura jer je spavao 17 minuta

On je otkrio kako mozak na određene podražaje ili objekte reagira određenim neuronom ili individualnom moždanom ćelijom. Primjerice, primjećeno je da se posebni neuron 'upali' kada osoba pomisli na Marilyn Monroe. 'Ako stvorimo bazu koja će povezivati različite neurone s konceptima, objektima i ljudima moći ćemo čitati misli te osobe', otkrio je dr. Cerf.

No, s njim se ne laže Roderick Oner, psiholog i stručnjak za snove koji je uvjeren da će takva vizualizacija biti ograničena kod opisivanja kompleksnijih snova te da će za snimanje neurona ljudima morati stavljati elektode duboko u mozak.

No, Cerf se nada da će ubrzo premostiti sve probleme vezane oko procesa snimanja te možda pomoći komunicirati ljudima u komatoznom stanju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene