Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novosti iz Googlea

Zaboravite tipkanje – Google ćemo pretraživati glasom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Google je nadogradio pretraživačko iskustvo te je predstavio opciju pretraživanja glasom, pretraživanja putem slika te Instant Pages

Google konstantno unaprjeđuje svoju uslugu pretraživanja pa je ovaj tjedan predstavio nekoliko novih opcija koje će ubrzati i pojednostavniti korištenje njihove tražilice. Predstavljene su tri nove opcije – glasovno pretraživanje, pretraživanje putem slika te je poboljšana usluga Instant koja sada omogućuje još brže otvaranje internetskih stranica.

Za mnoge će najzanimljivija opcija biti Voice Search, odnosno glasovno pretraživanje koje će uskoro biti dostupno svim korisnicima na engleskom jeziku. Korištenje Voice Searcha iznimno je jednostavno, a treba napomenuti da će se ova opcija moći koristiti samo u Googleovom web pregledniku Chrome.

Prilikom pretraživanja s desne strane kućice u koju upisujemo pojam koji nas zanima nalazit će se ikona mikrofona – sve što je potrebno jest kliknuti ovu ikonu te izgovoriti pojam koji nas zanima. Ova je opcija već dostupna korisnicima mobilnih telefona te, s obzirom na njemu popularnost, u to kompaniji ne sumnjaju u velik broj korisnika i na računalima.

Ništa manje zanimljiva nije niti opcija pretraživanja putem slika – sada se u kućici za pretraživanje slika nalazi mala ikona kamere koja, kad se klikne, omogućava da uploadamo sliku ili je povučemo s računala (ili neke internetske stranice) i stavimo u pretraživačku kućicu.

Google će pokušati prepoznati ovu fotografiju te prepoznati iste (slične) fotografije s interneta. Search by Image dostupan je i na drugim browserima pored Chromea te je Google izdao i ekstenzije za Chrome i Firefox kako bi omogućio pretraživanje slika s interneta jednostavnim klikom desne tipke miša na tu sliku.

Nadograđena je i usluga Google Instant koja je predstavljena prošle godine i koja omogućuje učitavanje rezultata pretraživanja u realnom vremenu, još dok utipkavamo pojam koji tražimo, bez potrebe za pritiskanjem tipke enter.

Ova nam je opcija, kažu u toj kompaniji, uštedjela dvije do pet sekundi u pretraživanja, a sada su je nadogradili kako bi nam uštedjeli još kojih pet sekundi. Naime, sada prilikom pretraživanja Google automatski u pozadini učitava stranice prvih pet rezultata pretraživanja pa, ako kliknemo na neku od tih stranica, one će se automatski otvoriti, bez čekanja.

Iako ovdje nije riječ o nekim revolucionarnim promjenama, svako poboljšanje u pretraživanju uvijek nam je dobrodošlo, kao i ušteda na vremenu pa makar i minimalna jer ipak – vrijeme je novac.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene