Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prava antimaterija

VIDEO: Proizveden prvi atom antivodika, prava antimaterija!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici CERN-a prvo su uspjeli ponoviti Veliki prasak na mini razini, a sada su po prvi puta napravili i uhvatili atome antimaterije.

Pročitajte i ovo Šefica CERN-a Fabiola Gianotti (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska postala pridružena članica CERN-a Šefica CERN-a: ''Hrvatski znanstvenici su uključeni u naša istraživanja već gotovo četiri desetljeća'' Slika nije dostupna Novi pokušaj Velikog praska Eksperiment sudnjeg dana ponovno kreće u srpnju?

Ono što su znanstvenici projekta ALPHA uspjeli napraviti, jest na petinu sekunde zarobiti atome antivodika. Iako su atomi antivodika gotovo istog trenutka uništeni u kontaktu s običnom materijom, taj mali djelić sekunde znanstvenicima će biti dovoljan ze prije nemoguće testove fundamentalnih zakona fizike, piše Nature.

>> Kolosalno: LHC ponovio nastanak svemira!

Prema postojećem 'standardnom modelu' fizike, svaka čestica - proton, elektron, neutron i more drugih egzotičnih čestica, svi oni imaju svoju antičesticu. Antičestica elektronu je, primjerice pozitron te se 'koristi' u tehnici fotografiranja, čija popularnost raste i koja se naziva pozitronska tomografija.

Proizvodnja antiatoma kudikamo složenija od proizvodnje antičestica

Jedna od velikih misterija fizike jest pitanje zašto je naš svijet uvelike napravljen od samo materije, a ne i antimaterije. S druge strane zakoni fizike ne prave razliku između materije i antimaterije, a jednaka količina obje trebala je biti stvorena pri samom rođenju svemira.

Proizvodnja čestica antimaterije, poput pozitrona i antiprotona, već se neko vrijeme uspješno ovija po laboratorijima, ali okupljanje tih čestica u čitave atome, kudikamo je složenija i osjetljivija stvar. Prvi puta to je pošlo za rukom dvjema grupama znanstvenika 2002. godine, no ovo je prvi puta da je netko uspio 'kontrolirati' atome antivodika, koji su sastavljeni od antiprotona i pozitrona.

'Magnetska boca'

Antivodik je teško proizvesti jer on ne smije doći u doticaj s bilo bilo kakvom materijom, odnosno mora biti u potpunosti izoliran, a za njegovo hvatanje, potrebno je je posebno energetsko polje. Za razliku od atoma antivodika, normalne atome možemo hvatati električnim ili magnetskim poljem.

'Atomi su neutralni, nemaju naboja, ali imaju malo magnetskih svojstava. Možete ih zamisliti kao male igle u kompasu. Mogu se odbijati pomoću magnetskih polja. Ono što smo mi napravili jest snažna 'magnetska boca', koja bi zarobila atome antivodika, ukoliko se oni ne bi kretali isuviše brzo', rekao je Jeff Hangst sa sveučilišta Aarhus u Danskoj za BBC.

Korak dalje

Ono što su znanstvenici uspjeli napraviti, jest dokazati da se među 10 milijuna antiprotona i 700 milijuna pozitrona, uspjelo formirati 38 stabilnih atoma antivodika, koji su svaki trajali po petinu sekunde. Sljedeći korak je proizvesti više antiatoma, koji će duže trajati u 'boci', kako bi ih znanstvenici bolje mogli proučiti.

Nalazimo li se na pragu nove znanstvene ere?

  • Da
  • Ne
  • Ne znam

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene