Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi pokušaj Velikog praska

Eksperiment sudnjeg dana ponovno kreće u srpnju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Popravak golemog akceleratora u Europskom centru za nuklearna istraživanja vrijednog 4 milijarde funti vjerojatno će biti završen do lipnja ove godine, najavljuju znanstvenici.

Naime, iz cijevi u 27 kilometara dugom podzemnom tunelu iscurila je oko tona tekućeg helija što je izazvalo zagrijavanje dijela sustava i poremetilo rad 53 osjetljiva magneta. Šteta na stroju koji se nalazio 100 metara ispod zemlje procijenjena je na 20 milijuna funti, prenosi The Sun.  

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Umjesto da stvori 'crnu rupu', akcelerator se pokvario Slika nije dostupna VIDEO: Počeo 'Eksperiment sudnjeg dana': 60.000 računala obrađuje podatke

Pretpostavlja se da će ukupni troškovi premašiti 30 milijuna funti, a ponovljeni eksperiment mogao bi se izvesti u srpnju ove godine. 

>> Umjesto da stvori 'crnu rupu', akcelerator se pokvario

>> Počeo CERN-ov pokus, još smo tu

>> VIDEO: Počeo 'Eksperiment sudnjeg dana': 60.000 računala obrađuje podatke

>> 'Divovski ubrzivač čestica LHC neće ugroziti čovječanstvo'

Inženjeri su sada izgradili sigurnosni sustav koji će se pobrinuti da se takva nesreća ne ponovi. Elektronički monitori osigurat će rano upozorenje moguće opasnosti, a mreža magneta bit će okružena ventilima za otpuštanje pritiska kako bi se ograničila šteta uzrokovana bilo kakvim budućim istjecanjima.

LHC se nalazi na granici Francuske i Švicarske, a eksperiment vode znanstvenici s europskog laboratorija CERN u blizini Genove. Eksperimentima u stroju znanstvenici se nadaju otkriti tajne postanka svemira, neke subatomske čestice i prirodu tamne tvari. Projekt na kojem rade tisuće fizičara i inženjera iz cijelog svijeta zamišljen je 1983., a radovi su počeli 1996 godine.

Nakon velike pažnje i panike u javnosti koju je ovaj eksperiment izazvao, znanstvenici se pak slažu kako on nije opasan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene