Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveći uspjeh u povijesti eksperimenata?

Kolosalno: LHC ponovio nastanak svemira!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki hadronski sudarač napokon je uspio! Rekreirao je Veliki prasak (Big Bang), odnosno njegovu mini verziju!

Rezultat ovog uspješnog eksperimenta objavili su britanski znanstvenici koji rade na projektu ALICE, slaveći to postignuće i otvaranje novog poglavlja u istraživanju fizike čestica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastala VIDEO: Otkrivena galaksija nastala 'netom' nakon Velikog praska Slika nije dostupna 'Božji um iza Velikog praska' Papa: Svemir nije rezultat slučaja

>> LHC će napokon izazvati Veliki prasak

Mini praskovi proizvedeni su sudaranjem iona olova (atomi olova kojima su izuzeti elektroni) uz golemo oslobađanje energije. Sudaranjem se u sićušnom djeliću sekunde stvorila temperatura milijun puta veća od one u središtu sunca, što su uvjeti koji nisu zabilježeni od Velikog praska.

Dosad nezabilježene temperature

'Naprosto smo oduševljeni ovim postignućem. Njime smo kreirali minijaturne Velike praskove te dosad nezabilježene temperature i gustoće u ljudskim eksperimentima', izjavio je dr. David Evans, a prenosi Daily Mirror. Vrlo jaki magneti ubrzavali su ione olova 27 kilometara dugačkim tunelom LHC-a, pri gotovo brzini svjetlosti.

Jaka Sila

Ioni su tada fokusirani u usku zraku i usmjereni na sudar u masivnom detektoru ALICE. Znanstvenici vjeruju kako će im 'juha' kvark-gluona (rastopljenih protona i neutrona) pomoći u novim znanjima o Jakoj Sili (Strong Force), jednoj od četiri fundamentalne prirodne sile. 'Jaka Sila ne samo da veže jezgre atoma, već čini 98 posto njihove mase', istaknuo je Evans.

'Radujem se proučavanju malenog komadića onoga od čega je svemir bio sastavljen u milijuntom dijelu sekunde nakon Velikog praska', zaključio je Evans. Tijekom sudaranja iona olova, ALICE će usnimavati podatke brzinom od 1,2 gigabajta u sekundi, da bi se prikupilo podataka reda veličine tri milijuna CD nosača podataka.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene