Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Surfanje na visini

Tableti i u zrakoplovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Putnici American Airlinesa uskoro će tijekom leta moći koristiti Samsungove tablete i na njima uživati u surfanju internetom i multimediji

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Putnici u nevjerici ŠOK U ZRAKU Kapetan aviona umro usred leta Slika nije dostupna Ima ozlijeđenih VIDEO Zastrašujući let: Ljudi vrištali i zazivali Boga

Jučer smo mogli vidjeti kako će izgledati zrakoplovi budućnosti te koliko će se promijeniti samo iskustvo letenja, no kako je riječ o konceptu koji možemo očekivati tek oko 2050. godine, kompanija American Airlines pokazala nam je što možemo očekivati u nekoj bližoj budućnosti.

Nije riječ o nekoj novoj zrakoplovnoj tehnologiji, nego o tome da će ubuduće u njihovim avionima tableti zamijeniti trenutni audio-video sustav i time putnicima omogućiti više zabave i ugodniji let. Tako je America Airlines potpisala ugovor sa Samsungom koji će im isporučiti šest tisuća novih deset inčnih Galaxy tabova koje će koristiti u svojim zrakoplovima.

Tablete ipak neće moći koristiti svi putnici – barem ne na početku, već će biti namijenjeni onima u prvoj klasi, a posebno je zanimljivo da će, uz dodatnu naplatu, biti omogućeno i spajanje na internet tako da će surfanje mrežom uvelike skratiti dosadna putovanja.

Na početku će se tableti koristiti samo na određenim avionima (Boeing 757 i 767) i letovima – iz New Yorka do Los Angelesa i San Franciska, između Miamija i Los Angelesa, Bostona i Los Angelesa te na nekim letovima do Južne Amerike. Amerika Airlines prilagodit će ove tablete potrebama korisnika te će nadograditi sučelje kako bi se putem njih lakše moglo pristupiti zabavnom sadržaju koji se inače nude na malim ekranima na sjedalima.

Trenutno nije poznato kada će točno ova zrakoplovna kompanija uvesti Galaxy tabove u svoju ponudu, no za očekivati je da će to biti do kraja godine. Inače, ovo nije prvi put da će se tableti koristiti u zrakoplovima pa tako piloti Executive Jet Managementa već koriste iPadove u svojim kokpitima kako bi se pripremili za letove te za praćenje karata i informacija o vremenu i samom letu.

Uskoro će Appleove tablete koristiti i piloti Alaska Airlinesa kojima će oni zamijeniti sve papirnate upute koje su do sada koristili. S obzirom na popularnost tableta i brojne mogućnosti koje nam pružaju, čini se da je America Airlines s ovom najavom samo probila led te da u budućnosti (bližoj ili daljoj) možemo očekivati tablete u sve većem broju zrakoplova – nadajmo se i u Hrvatskoj.

Naravno, ovdje se postavlja i pitanje sigurnosti jer je jedno nedavno istraživanje ukazalo na potencijalnu opasnost korištenja elektronskih uređaja u zrakoplovima. Sigurnost korištenja iPada u avionima testirali su u Executive Jet Managementu gdje su njihovi piloti koristili iPadove u deset zrakoplova tijekom 250 letova i nikakav problem s ometanjem instrumenata nije zabilježen.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene