Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prikupili podatke za NASA-u

VIDEO: Studenti snimili dezintegraciju letjelice u atmosferi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Troje studenata iz SAD-a uspjelo je snimiti kako se japanska Hayabusa svemirska letjelica dezintegrirala u atmosferi iznad Australije.

Njihov profesor znanosti Ron Dantowitz i oni ukrcali su se na NASA-inu letjelicu DC-8 iz koje su Hayabusu i pratili. Snimanje je bilo dio zadatka na kojem su radili 6 mjeseci i kojeg im je zadao Dantowitz. 'Snimali smo kamerom, a Hayabusa je ispočetka izgledala kao mala bijela točkica. Tada je eksplodirala i izgledalo je kao narančasti vatromet, a dijelovi su letjeli sve okolo', objasnio je student James Breitmeyer.

Pročitajte i ovo Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih Eksplozija u hidroelektrani kod Bologne Užas kod Bologne VIDEO Eksplozija u talijanskoj hidroelektrani: Četvero radnika poginulo, za nekolicinom se još traga

Na zadatku promatranja još su bili i Brigittte Berman i njezin kolega Yiannis Karavas. 'Osim što su snimili spektakularan video, studenti su prikupili i podatke o dijelovima dezintegrirane letjelice. Prikupljeni podaci pomoći će znanstvenicima za dizajniranje budućih svemirskih letjelica', rekao je njihov profesor.

'Bez tih studenta, prikupili bi puno manje informacija. Bio sam oduševljen time koliko su se pripremili. Ta djeca će jednog dana biti naša zamjena', smatra Peter Jenniskens iz NASA-e. I sami studenti su veoma zadovoljni što su mogli biti dio tako važne misije, piše Science News.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene