Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Star dva milijuna godina

Znanstvenici: Pronašli smo 'kariku koja nedostaje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkriće 'karike koja nedostaje' između čovjeka i majmuna moglo bi promijeniti naše shvaćanje vlastite evolucije, kažu znanstvenici.

Znanstvenici vjeruju da dva milijuna godina star fosilizirani dječji kostur, koji je pronađen u južnoj Africi, predstavlja sasvim novu vrstu koja pripada prijelaznom razdoblju od majmunolikih predaka do modernog čovjeka, prenosi Daily Mail. Znanstvenici tvrde da bi ovo otkriće moglo razbiti jedan od najvećih misterija evolucije, konkretno, kako i kada su ljudi počeli hodati na dvije noge.

Pročitajte i ovo Slon progoni vozilo s turistima tragedija Slon napao skupinu turista: Jedna žena poginula, ima ozlijeđenih Ilustracija prijenos bolesti Zapanjujuće istraživanje razbilo mitove o prijenosu virusa, proučili su 12 milijuna uzoraka

I dok su nalazi ostataka obično dijelovi kostiju ili zubi, posljednje otkriće je gotovo cijeli kostur. Kosti je u južnoj Africi pronašao profesor Lee Berger iz sveučilišta u Johannesburgu u spiljama koje su pod UNESCO-vom zaštitom od 1994. 'Otkriće je prekrasno i uzbudljivo. Pronaći cijeli kostur za razliku od par zuba ili kosti ruke je rijetkost,' rekao je profesor.

Ovaj će kostur, zajedno s ostalim fosilima, pomoći znanstvenicima da shvate kako su se razvijali naši preci od majmunolikog Australopithecusa, koji se pojavio u Africi prije 3.9 milijuna godina, do Homo habilisa, prve vrste ljudskog tipa koji se pojavio 2.5 milijuna godina. Znanstevnici misle da novootkrivena vrsta spada u razdoblje između.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene