Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje otkrilo

Razotkriven mit: Ljubav ne boli - ublažava bol

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljubav boli, barem tako kaže većina autora ljubavnih pjesama. Najnovije otkriće znanstvenika ih demantira, tvrde da ljubav može ublažiti bolove.

Istraživači sa Sveučilišta Stanford napravili su istraživanje tijekom kojeg su 15 studenata podvrgnuli blagoj boli, a u isto vrijeme im odvlačili pažnju fotografijama njihovih ljubljenih. Rezultati su pokazali da su mnogi dijelovi mozga zahvaćeni bolom aktivni u procesima misli, piše BBC.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O jednoj tužnoj ljubavi Prekidi prokleto bole, ali ovakva se reakcija rijetko vidi Slika nije dostupna Bijeg iz pakla Jedan za one slomljenih srca: U videu rekli sve što nesretno zaljubljena osoba treba čuti

>> 'Ljubav je važna i može pobijediti nasilje'

Studija se usredotočila na ljude koji su bili u 'svježim' romansama, gdje je snaga ljubavi najjača. Istraživači su tijekom eksperimenta mjerili aktivnost mozga jer je otprije poznato da su jaki osjećaji kao što je ljubav povezani s intenzivnim aktivnostima u nekoliko različitih dijelova mozga.

To se odnosi na područja koji proizvodi dopamin, zaslužan za dobar osjećaj nakon kojeg slijedi lučenje određenih stimulansa. Sličan se efekt događa kod konzumiranja slatkiša ili uzimanja kokaina. Istraživači sa Sveučilišta Stanford primijetili su da se neki dijelovi mozga bude kada osjećamo bol. Dokazano je da je osjet boli, za vrijeme gledanja fotografije ljubljene osobe, znatno manji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene