Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Mladi o nasilju

'Ljubav je važna i može pobijediti nasilje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već godinama razne institucije traže način kako suzbiti nasilje među mladima. Dok pokušavaju pronaći krivce među roditeljima, okolinom ili odgojnim ustanovama, nasilje je sve učestalija pojava.

Kako bi pokušali suzbiti takav oblik ponašanja, Poliklinika za zaštitu djece izdala je još jedan priručnik, koji je besplatan za sve kojima je potreban. Sve je počelo s Lukom Ritzom, mladićem koji je umro od posljedica brutalnog premlaćivanja. Nakon tog tragičnog događaja, stvari se nisu znatno promijenile. Nasilje među mladima sve je učestalije. Ana i njezine prijateljice iz XVIII. gimnazije često znaju vidjeti pijane vršnjake kako večernji izlazak završe tučnjavom. 'Smatraju da je to pozitivno. Nemaju drugi način pokazati, pa rade kroz to', priča ona.

Pročitajte i ovo Što mladi žele? - 4 Izbori pred vratima Oni su ključni za budućnost Hrvatske, no stranke za njih nije briga: "Ovdje vrijede neka druga pravila" Bruna Papić - 1 Napadač priveden Stravičan napad na žene u Splitu: Struka poslala jasnu poruku, a jedno je ključno

Poliklinika za zaštitu djece izdala je novi priručnik o nasilnom ponašanju mladih. Njegove autorice smatraju da je ljubav najvažnija u suzbijanju nasilja. Ako je dijete odgojeno kao nevoljeno i neželjeno, ono će često ulaziti u sukobe, jer nema suosjećanja za druge. 'Djeca se ne rađaju nasilna. Djeca postaju nasilna zbog načina na koji se prema njima odnose njihovi roditelji, njihova okolina', ističe doc. dr. sc. Gordana Buljan Flander.

'Mislim da je ljubav najvažnija i mislim da može zaustaviti nasilje', smatra gimnazijalka Ana. Postoji 5 oblika nasilja među mladima, fizičko, emocionalno ili psihičko, seksualno, ekonomsko i kulturno. Najnoviji oblik je nasilje mobitelom ili internetom. 'Roditeljima često kažem, djeca možda znanju više o kompjutorima, ali vi znate više o životu, zato je potrebno da pokazujete interes i za taj aspekt njihova života i da kontrolirate s kime se druže i u online prostoru', kaže Buljan. Potpredsjednica Vlade, Đurđa Adlešić za priručnik je rekla da bi trebao postati udžbenik. Jer, naglasila je, na suzbijanju nasilja radi se 365 dana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene