Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fosili ukazuju

Prvi dinosauri bili su mali kao mačke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Maleni otisci stopala pronađeni u Poljskoj svjedoče da su prvi dinosauri bili krajnje sitne životinje koje su hodale na četiri noge i vjerojatno postale vladari svijeta tek nakon što su u masovnom izumiranju iščezli mnogi veliki gmazovi, objavili su u utorak znanstvenici.

Otisci stopala stari 250 milijuna godina najstariji su dokaz postojanja dinosaura, rekli su Stephen Brusatte iz Američkog muzeja povijesti prirode u New Yorku i njegovi suradnici. Životinja je bila veličine male domaće mačke, izvijestili su oni, i živjela je pored rijeka gdje su bujali veći krokodili.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''To je jedinstveno'' Njegova smrt bila je upečatljiva: Otkriven ogromni dinosaur koji je harao sjeverom Italije Slika nije dostupna Paleontolozi pronašli ostatke Veliko otkriće argentinskih znanstvenika: "Riječ je o potpuno novoj vrsti, živjela je na području gdje je ne biste očekivali"

'Opisujemo neosporno najstariji fosil loze dinosaura: otisak stopala iz ranog Trijasa (star oko 250 milijuna godina) iz Poljske', napisao je Brusatteov tim u časopisu Britanskog kraljevskog društva Proceedings of the Royal Society B.

'Ovi otisci stopala, zajedno s onim s dva malo mlađa mjesta, daju važan uvid u podrijetlo i ranu evolucijsku povijest dinosaura. Oni ukazuju da su najraniji rođaci dinosaura bili veoma male životinje sa stopalima dugim samo nekoliko centimetara koje su hodale na četiri noge i bile veoma rijetke u usporedbi s njima suvremenim gmazovima', stoji u tekstu.

Ironija je da fosili ukazuju kako je masovno izumiranje vrsta omogućilo malim i rijetkim dinosaurima da se razmnože, a takav događaj se ponovio prije 65 milijuna godina kada su udar asteroida i vulkanske aktivnosti doveli do izumiranja dinosaura i omogućili sisavcima da napreduju. 'Novi otisci stopala postavljaju samo malo kasnije datum najvećeg masovnog izumiranja svih vremena (događaj na prijelazu Perma u Trijas) ukazujući da je do nastanka dinosaura došlo neposredno nakon ove katastrofe', napisali su istraživači.

>> Otkriven dinosaur s perajom

Oni su također otkrili otiske stopala od prije 246 milijuna godina koje su ostavili dvonožni dinosauri po imenu Sphingopus, što je najstariji dokaz postojanja dvonožnih dinosaura. 'Prvih 20-50 milijuna godina povijesti dinosaura oni i njihovi najbliži rođaci su živjeli u sjeni njihovih mnogo raznolikijih, uspješnijih i brojnijih rođaka nalik na krokodile', rekao je u priopćenju Brusatte.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene