Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nitko ne zna čemu služi

Otkriven dinosaur s perajom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su otkrili novu vrstu dinosaura s misterioznom perajom na leđima, no ne znaju čemu je ta peraja služila.

Novootkriveni dinosaur, Concavenator corcovatus, pripadao je skupini dinosaura teropoda, a poseban je po paru kralješaka, koji su pet puta veći od ostalih i strše na pola njegovih leđa, u obliku trokutaste peraje. 'Nemamo pojma čemu je služila', istaknuo je Francisco Ortega s madridskog sveučilišta, koji je predvodio tim znanstvenika koji je pronašao kostur tog dinosaura u španjolskom Las Hoyasu, prenosi New Scientist.

Pročitajte i ovo Kostur dinosaura Vrtoglavi iznos FOTO Barry ide na aukciju: Izuzetno je dobro očuvan, mogao bi premašiti milijun eura Slika nije dostupna Panphagia protos Pronađen dinosaur svežder, karika koja je nedostajala u evolucijskome lancu

>> Pronađena nepoznata vrsta dinosaura

'Ta leđna peraja je jednostavno čudna', dodao je profesor Roger Benson sa sveučilišta u Cambridgeu. Ortega pretpostavlja kako je neobični dinosaur u peraji skupljao energiju u obliku sala. No još je jedan intrigantan podatak oko njega, a taj je kako je možda imao i perje po sebi, što su znanstvenici uočili na prednjim udovima tog dinosaura. Ukoliko bi to bio slučaj, bilo bi to značajno otkriće, koje bi pojavu teropoda s ptičjim perjem vratilo 50 milijuna godina unazad.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene