Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vjeruje se da je bila žena trgovca

Hoćemo li napokon saznati tko je Mona Lisa?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživači vjeruju da je žena koja je inspirirala Leonarda da Vincija bila Lisa Gherradini del Giocondo, žena trgovca iz ulice u kojoj je živio slavni umjetnik iz 16. stoljeća.

Obiteljska grobnica Gherardinija bit će otvorena kako bi znanstvenici usporedili uzorke DNK sa ženskim kosturom iz manastira Ursuline, za koji se vjeruje da je bila model Leonardu da Vinciju za portret Mona Lise, prenosi Kurir.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje

Grobnica je otvorena prošle godine u bivšem manastiru Ursuline u Firenzi te je pronađeno nekoliko kostura. Vjeruje se da je jedan od kostura, kostur Lise Gherardini, a kako bi to mogli potvrditi usporediti će ga sa uzorcima njenih sinova pokopanih u obiteljskoj grobnici u Firenzi.

>>Projekt šašavih znanstvenika: 'Mini Lisu' sigurno još niste vidjeli!

Vjeruje se da je Lisin muž, Francesco del Giocondo naručio portret od da Vincija kako bi proslavio ili njenu trudnoću ili kupovinu kuće između 1502. i 1503. godine.

Poslije Francescove smrti se zaredila. Umrla je 1542. godine u 63. godini i pokopana je u manastiru.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene