Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Globalno zatopljenje

Preko dva trilijuna tona leda otopilo se od 2003. godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od dva trilijuna tona leda otopilo se na Grendlandu, Antartici i Aljasci od 2003. prema najnovijim podacima dobivenim s NASA-inog satelita.

Više od polovice otopljenog leda u posljednjih 5 godina, porijeklom je s Grenlanda, dok je Aljaska izgubila oko 400 bilijuna tona.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Znanstveno neutemeljeno Himalaje se neće otopiti do 2035. Slika nije dostupna Upozorenje znanstvenika Ledeni pokrov s Anda mogao bi do 2034. nestati?

Otapanje kopnenog leda za razliku od morskog, neznatno podiže razinu mora. U devedesetima Grenland nije bitno utjecao na svjetsku razinu mora, a sada dodaje oko pola milimetra godišnje.

Otopljeni kopneni led tako je povećao globalnu razinu mora za 0,5 centimetra u posljednjih 5 godina.

>> Globalno zatopljenje prijeti izvorima vode na Himalaji

Znanstvenici tvrde kako su sjeverni dijelovi Aljaske 9 do 10 stupnjeva topliji, što je indikacija 'arktičkog efekta zatopljenja'. Radi se o pojavi kada se Arktik zagrijava brže nego što se predviđalo, a zatopljenje je brže nego u ostatku svijeta.

Kako se otapa morski led, tako Arktik apsorbira toplinu te gubi reflektivnu moć svog zemljanog leda. Apsorbirana toplina se oslobađa, što dovodi do povećanja jesenskih temperatura od 6 do 10 stupnjeva u posljednjih nekoliko godina.

To je jak i vrlo ran utjecaj globalnog zatopljenja, tvrde znanstvenici dodajući kako bi tomu mogla pogodovati i količina oslobođenog metana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene